Faldalarm eller sensor? Sådan vælger du

Sarita Pearl

“Er forskellen ikke bare, at jeg skal have faldalarmen på mig, og sensorer sidder i hjørnet af stuen?”
– Ikke helt, men læs videre her og bliv klogere på fordele og ulemper ved begge produkter.

Hvis vi skal opridse forskellen helt kort, kan man sige, at en faldalarm kræver en aktiv handling fra brugeren, hvorimod en sensors bruger kan være passiv. Nu skal det ikke forstås sådan, at folk med faldsensorer er typer, der bare sidder i lænestolen dagen lang. Med opdelingen i aktive og passive brugere hentydes der til, hvordan brugeren skal bruge produktet: Om du aktivt skal aktivere det, eller om du kan overlade det hele til teknologien.

Faldalarm

Faldalarmen er et lille kaldeapparat, som du bærer på kroppen. Du skal derfor huske at have faldalarmen på dig. Hvis den ligger i en skuffe eller i skabet, er den ikke til megen hjælp.

Med en faldalarm har du selv mulighed for at tilkalde hjælp, hvis du falder. Ja, ved de fleste typer af faldalarmer har du ikke andre muligheder. Faldalarmen kan nemlig ikke mærke, at du falder. Du skal derfor være sikker på, at du vil være i stand til at aktivere alarmen, hvis uheldet er ude. Men det giver dig kontrollen over, hvornår du har brug for hjælp.

Med en faldalarm har du kontrollen, fordi du selv vælger at tilkalde eller ikke at tilkalde hjælp. På den anden side skal du også være i stand til at tage kontrollen. En faldalarm er med andre ord ikke til stor hjælp, hvis du får et ildebefindende og mister bevidstheden. Så er en sensor måske et mere oplagt valg.

Der kan være forskellige grunde til, at man falder. Her kan du læse mere om de fire typer af fald.

Sensor

Faldsensorer er følere, som placeres i dit hjem. Sensorerne installeres i bestemte rum, og de kan føle sig frem til, hvor i rummet du befinder dig. Hvis du ligger længe på gulvet, registrerer sensorerne det, og hjælpen kan tilkaldes. Fordelen ved en sensor er, at du ikke behøver at bekymre dig om at skulle gøre noget. Så hvis du er faldet og besvimet, registrerer sensoren det, og hjælpen kan komme frem alligevel.

Ulempen ved en faldsensor kan være, at sensoren ikke ved, hvad du laver på gulvet. Så hvis du i længere tid ligger og leder efter en tabt ørenring, kan det udløse en tilkaldelse af hjælp.

Sensoren eLea™ er et eksempel på en sensor, der automatisk registrerer et fald og tilkalder hjælp.

Fald udenfor

Faldalarmer har den fordel, at de kan bæres rundt. De er ikke bundet til en bestemt placering, og du har derfor en større bevægelsesfrihed i forhold til at være faldsikker. Nogle faldalarmer er koblet til et mobil-netværk. De har derfor samme rækkevidde som en mobiltelefon, hvilket betyder, at du frit kan bevæge dig udenfor. Du vil nemlig stadig kunne tilkalde hjælp, hvis uheldet er ude.

Et eksempel på en faldalarm med en stor rækkevidde er Sarita Perlen. Den brochelignende faldalarm kan ringe op til dine udvalgte kontaktpersoner, så hjælpen kan komme frem.

Læs mere om Sarita Perlen her

Her er et eksempel på, hvordan en faldalarm kan se ud. Sarita Perlen er en faldalarm, som man selv kan designe og bruge som et smykke

Dit behov er i første række

Når du skal vælge et nyt hjælpemiddel, skal du altid tænke over dit behov: Hvad skal der til, for at du kan leve dit liv? Passer det dig bedst selv at kunne tilkalde hjælp, hvis uheldet er ude? Er du mest tryg ved at vide, at hjælpen automatisk kommer?

Hvis du allerede bruger en faldalarm eller -sensor, vil vi meget gerne høre om dine erfaringer her på GUIDEN65. Kommentér i kommentarfeltet, eller udfyld en anmeldelse her.

Scroll to Top
Scroll til toppen