Ville et hjælpemiddel gavne dig i hverdagen, eller er du bare interesseret i at vide mere om, hvad der findes af velfærdsteknologiske løsninger på markedet? Tag et smut forbi DokkX i hjertet af Aarhus for at se, opleve og prøve hjælpemidler og velfærdsteknologi på egen krop.
GUIDEN65 har været forbi DokkX, som har til huse på Dokk1 – Aarhus naturlige samlingspunkt. Her fik vi en rundvisning og en snak med Kirsten Rud Bentholm, leder af DokkX, som fortalte os om stedet og deres arbejde for at fremme borgernes nysgerrighed for mere teknologi i hverdagen. På DokkX udstilles det nyeste inden for velfærdsteknologi og digitale løsninger, så borgere i alle aldre kan gå på opdagelse i teknologiens verden og under kyndig vejledning kan få demonstreret de teknologiske hjælpemidler.
“Det helt unikke ved DokkX , at alle uanset alder, uddannelses- og funktionsniveau kan komme her og blive inspireret af at opleve forskellige teknologier, som kan være give et mere selvstændigt og meningsfuldt liv.” – Kirsten Rud Bentholm
På DokkX finder du for eksempel en interaktiv væg, der kan gøre læring sjovere for børn og en kontorcykel, der varierer din arbejdsstilling så bidrager med mere bevægelse på en stillesiddende arbejdsdag. Som reaktion på en kendt problematik, nemlig fald blandt ældre, finder du på DokkX også en aktivitetssensor til hjemmet, der kan skabe tryghed.
DokkX er ikke kun for ældre mennesker
“Vi vil være med til at fremme nysgerrigheden og kendskabet til de mange teknologiske løsninger, så derfor inviterer vi borgerne indenfor og lader dem prøve og lege med teknologierne,” fortæller Kirsten. ”Vi tror nemlig på, at det er den måde, brugerne bedst finder ud af, hvordan de kan bruge disse løsninger i hverdagen.” Udstillingen er interaktiv, hvilket betyder, at de besøgende på legende vis kan se, føle, røre og prøve udvalget af hjælpemidler og velfærdsteknologi på egen krop.
Deres intention er at vise, hvordan teknologi som hjælpemiddel er en del af mange menneskers hverdag og ikke kun henvender sig til ældre. Vi oplever ind i mellem, at der kommer nogle unge mennesker ind på DokkX, men de forsvinder hurtigt igen med kommentaren: “Vi kommer igen, når vi bliver gamle.” Dét vil vi gerne gøre op med,” siger Kirsten.
”Vi oplever ind i mellem, at der kommer nogle unge mennesker ind. Men de forsvinder hurtigt igen med kommentaren: “Vi kommer igen, når vi bliver gamle.” Dét vil vi gerne gøre op med.”
Ud over at vække borgernes nysgerrighed vil DokkX være med til at afmystificere brugen af velfærdsteknologi. Kirsten fortæller, at velfærdsteknologien traditionelt set har været placeret inden for sundheds- og omsorgsområdet – i første omgang rettet mod ældreområdet. Derfor var et af målene med DokkX, da det blev etableret, at gå en anden vej for at nå bredere ud.
I dag er DokkX både besøgt af folkeskoleklasser helt ned til 1. klasse og elever fra erhvervsskoler og gymnasier. Derfor er det ikke uden grund, når Kirsten og hendes kollegaer fortæller, at de oplever, at de er med til at hjælpe nogle af de unge mennesker med at vælge uddannelse. De hører unge sige ting som: ”Sådan noget kunne jeg godt tænke mig at arbejde med. Hvis det er sådan noget, man også arbejder med som SOSU, så kunne jeg godt tænke mig det.” Så hvis de kan være med til at præge de unge til at søge ind på sundhedsuddannelserne, fortæller hun, er de rigtig stolte af det.
Velfærdsteknologi i fokus
“Det er en af vores fornemmeste opgaver at bidrage til, at de studerende ved, hvad der findes af velfærdsteknologi på markedet. Når de en dag kommer ud på en arbejdsplads, vil de måske kunne huske nogle af de teknologier, de har set hernede – og hvem ved, på sigt kan det måske bidrage til deres eget arbejde og bidrage til et bedre arbejdsmiljø,” pointerer Kirsten.
“Der findes ikke noget som DokkX andre steder. Ikke noget, der rammer lige så bred en målgruppe.”
DokkX er velbesøgt af fagfolk. De kommer for at blive inspireret og opdage flere spændende løsninger. Kirsten fortæller, at de ofte har borgere med, som gerne vil prøve hjælpemidler og velfærdsteknologi. Hos DokkX kan alle med interesse i velfærdsteknologi komme og blive inspireret og få mulighed for at samarbejde på tværs af de professionelle grupper. Måske er det derfor, studerende på de sundhedsfaglige uddannelser så som sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter, er nogle af de faste besøgende på DokkX.
Det er ikke kun de danske studerende og fagpersoner, der er interesseret i DokkX. De har både haft besøg af studerende og højtstående fagfolk blandt andet fra Japan, Australien, Cypern og Spanien. ”Det er dejligt, at vi er blevet så attraktive,” siger Kirsten stolt og fortsætter: “Der findes ikke noget som DokkX andre steder. Ikke noget, der rammer lige så bred en målgruppe.”
Nye fremtidsformater
Men det handler ikke kun om at afmystificere brugen af teknologi over for de unge mennesker. Kirsten Rud Bentholms erfaring er, at alt det her med velfærdsteknologi, skærme og robotter kan være lidt virkelighedsfjernt og svært at forholde sig til for de ældre borgere. Mange ældre og deres pårørende tager først ud og kigger på hjælpemidler, når det er strengt nødvendigt. Men på DokkX er det hendes oplevelse, at de besøgende rent faktisk synes, det er spændende at kigge på hjælpemidler på trods af den, for nogle, manglende relation til dette hjælpemiddel.
“Vi skal jo appellere til alle lige fra unge til ældre, fagpersoner almindelige borgere og studerende. DokkX er unikt, fordi det ligger så centralt i folkets hus, og fordi vi har åbent hver dag med to medarbejdere på vagt.”
Oplevelsesrummet, som DokkX kalder sig selv, bliver godt modtaget af de besøgende. På det seneste har sundhedssektoren været præget af nogle hårde odds, og det har fået betydning for mængden af varme hænder til de ældre. Kirsten forklarer, at de ældre besøgende ofte er skeptiske, når de træder ind ad døren, fordi de finder det trist, at så meget skal foregå på en skærm. Det har måske rod i denne holdning, når de besøgende bliver overrasket over det høje niveau af interaktion og deltagelse, som afføder begejstrede reaktioner på for DokkX’s indretning som oplevelsesrum.
”Vi ved alle sammen, at teknologien vil overtage mange af plejepersonalets opgaver. Men når folk har været hernede på DokkX og fået lov at prøve hjælpemidler og velfærdsteknologi på egen krop, er de pludselig ikke længere så bange for at blive gamle,” fortæller Kirsten.
DokkX: ”Et rum for oplevelse”
Men selvom DokkX ikke er den eneste af sin slags, skiller dette Living Lab sig ud ─ blandt andet ved at appellere til en meget bred målgruppe og ved at betegne sig som et rum for oplevelse frem for et hjælpemiddelcenter. Flere kommuner har Living Labs og velfærdsteknologiske showrooms, hvor borgerne kan se og prøve hjælpemidler og velfærdsteknologi.
Du kan få et overblik over nogle af dem her: Hvad er en moderne hjælpemiddelcentral?
DokkX er unikt, fordi det ligger så centralt i folkets hus, og fordi vi har åbent hver dag med to medarbejdere på vagt. Og så er der det her med, at vi ikke er så hjælpemiddelorienterede, men nærmere forsøger at gøre DokkX til et oplevelsesrum. “Vi skal jo appellere til alle lige fra unge til ældre, fagpersoner almindelige borgere og studerende,” fortæller Kirsten og understreger, at de ikke blot har seks rollatorer til skue men hele tiden bestræber sig på at have et lille udvalg af mere innovative produkter.
Købelystne brugere
Efter Kirstens opfattelse er folk ofte er meget interesserede i selv at anskaffe teknologierne. De har ikke lyst til at vente på at blive visiteret til hjælpemidler, som de godt kan overkomme at betale for selv. Derfor kalder hun DokkX for en form for smeltedigel i den betydning, at DokkX udgør et forum, hvor alle parter kan komme lade sig inspirere af velfærdsteknologiens mange muligheder.
DokkX henvender sig til alle og skaber rammen for et udviklingsmiljø med samarbejde mellem borgere, medarbejdere, studerende, udviklere og virksomheder. Ifølge Kirsten giver DokkX både virksomheder en platform til at præsentere deres produkter og alle interesserede parter en anledning til at indgå samarbejde med virksomheder, borgere eller studerende.
”Det handler jo langt fra bare om at kompensere eller understøtte, hvis du har et handicap ─ det handler også rigtig meget om at forebygge.”
DokkX er jo også et sted for vidensopsamling og -deling Det kan for eksempel være, at en besøgende kan se et nyt potentiale i et produkt, og alle input fra besøgende videreformidles til de virksomheder, der har produkter udstillet. Det har tidligere ført til videreudvikling af produkter.
Ny teknologiudstilling fire gange om året
DokkX er bygget op af udstillinger, der skifter fire gange om året. Temaet for hver udstilling bliver fastlagt i forhold til aktuelle indsatsområder i Aarhus Kommune, da de forsøger at blive en del af det, der foregår i byen. De ønsker nemlig også, at DokkX skal være interessant for personer uden handicap. ”Det handler jo langt fra bare om at kompensere eller understøtte, hvis du har et handicap ─ det handler også rigtig meget om at forebygge,” siger Kirsten.
Siden DokkX åbnede i 2016 har der været temaer som Sundhed og Træning, Nærvær på afstand og Sund med teknologi. I skrivende stund hedder udstillingen Smart Living & eHealth – en udstilling med fokus på teknologier, der via internettet kan kommunikere med hinanden og med mennesker.
DokkX er en oplevelse
På DokkX ligger der trykte brochurer og flyers ved de forskellige produkter, hvori de besøgende kan læse mere om, hvor de skal henvende sig, hvis de er interesseret i et køb. Men der er ifølge Kirsten behov for mere gennemskuelighed på området.
Kirsten forklarer, “Rigtig mange af gæsterne på DokkX efterspørger objektiv information og en adresse på de forskellige forhandlere. Derfor har vi til hvert produkt lavet et skilt med en lille beskrivelse og en QR-kode. Hvis du scanner koden, kommer du ind på forhandlerens hjemmeside, hvor du kan læse om forhandleren og købe produktet,”
Har du erfaring med hjælpemidler? Anmeldelse et produkt på GUIDEN65 her: Lav anmeldelse
Vil du være med?
Hvis du har fået lyst til selv at føle, røre og prøve hjælpemidler og velfærdsteknologi ─ og så endda det allernyeste af slagsen ─ så sving en tur forbi DokkX i smilets by. Inden dit besøg kan du vælge at klikke dig ind på
Adressen er:
DOKK1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C
De har også en hjemmeside; den kan du finde lige her.