Hvad er en moderne hjælpemiddelcentral?

Du kan se både traditionelle hjælpemidler og teknologiske løsninger på de åbne hjælpemiddelcentraler. I dag er hjælpemiddelcentralerne mange steder blevet suppleret med Living Labs og forskellige hjemmesider.

Der findes forskellige muligheder for at finde et hjælpemiddel. GUIDEN65 giver dig et overblik over hvilke steder, du kan finde informationer om både hjælpemidler og velfærdsteknologier.

Hvad er en hjælpemiddelcentral?

Helt praktisk er en hjælpemiddelcentral et lager med de mest brugte hjælpemidler i en kommune. Afhængig af hvilken kommune du bor i, kan hjælpemiddelcentralen hedde noget forskelligt (hjælpemiddelhus, hjælpemiddeldepot, hjælpemiddelcenter mm.).

Åbningstider
Mange steder har hjælpemiddelcentralen bestemte åbningstider. Nogle steder kan du besøge den uden aftale, men det afhænger af, hvilken kommune du bor i. Du kan undersøge om din kommunes hjælpemiddelcentral har bestemte åbningstider på kommunens hjemmeside. 

Bevilling af hjælpemidler gennem kommunen

Hvis du synes, du har brug for et hjælpemiddel, kan du ansøge din kommune om en visitation. Hvis din ansøgning bliver godkendt, får du besøg af en visitator fra kommunen, som vurderer din situation og dit behov for et hjælpemiddel. Hvis visitatoren vurderer, at du vil have gavn af et hjælpemiddel, så får du det bevilliget ─ det vil sige, at du ikke selv skal betale for det. Alternativt skal du selv købe dit hjælpemiddel.

Ofte vil du skulle sende en ansøgning elektronisk via din kommune. Hvordan du gør det, kan du læse mere om her: Hvor finder jeg hjælpemidler?

I nogle kommuner er det muligt at møde personligt op på hjælpemiddelcentralen og lave en ansøgning der. Eksempelvis i Silkeborg Kommune: HjælpemiddelHuset Silkeborg

Pensionist.dk har lavet en god søgemaskine, hvor du kan vælge den kommune, du bor i, og derefter hvilken hjælp, du søger. Søgemaskinen finder du her: Fritvalgsguiden

Living Lab – den moderne hjælpemiddelcentral?

Som besøgende i et moderne Living Lab kan du se og prøve forskellige hjælpemidler og velfærdsteknologier. Formålet med et Living Lab er at skabe mere åbenhed og borgerinddragelse.

Et Living Lab adskiller sig fra den mere traditionelle hjælpemiddelcentral på den måde, at der i et Living Lab typisk vil være flere teknologiske og mere moderne hjælpemidler.

Hvert Living Lab har sit eget udvalg af hjælpemidler udstillet, og i nogle tilfælde udskiftes de løbende. Derfor kan du som bruger ikke nødvendigvis afprøve alle de forskellige typer af rollatorer for at finde den, der passer bedst til dit behov.

Living Labs i Danmark

Der findes Living Labs rundt omkring i hele Danmark, og for det meste kræver det ikke nogen forudgående aftale at komme på besøg.

Her kan du finde Living Labs i Danmark:

Aarhus – DokkX
Du finder åbningstiderne her: DokkX: Åbningstider

Aalborg – Center for Velfærdsteknologi
Du finder åbningstiderne og booker en rundvisning her: Center for Velfærdsteknologi: Åbningstider og booking af rundvisning

Odense – Det Hjælpsomme Hjem
Du kan finde åbningstider og kontaktinformationer her: Det Hjælpsomme Hjem: Åbningstider

København – Living Lab Strandvejen
For at besøge Strandvejens Living Lab, så kontakt Christian Wittenkamp Hansen på enten: e-mail: g52i@kk.dk eller telefon: 51 80 50 41.

Sønderborg – Living Lab
Du finder åbningstiderne her: Sønderborg Kommune Living Lab

En hjemmeside som hjælpemiddelcentral

Som alternativ til de fysiske hjælpemiddelcentraler og Living Labs findes der online hjemmesider. En hjemmeside kan fortælle om de løsninger, du har brug for, når du har brug for dem. En online hjælpemiddelcentral har ikke nogle bestemte åbningstider. Det giver en frihed, at du kan finde råd og produkter, når det passer dig.

Find råd og vejledning på GUIDEN65

På en online hjælpemiddelcentral, som for eksempel GUIDEN65, kan du få råd og vejledning til, hvad du kan gøre for at forebygge og forhindre fald. Måske har du brug for støtte, når du går, og i det tilfælde kan en rollator være løsningen. Det kan også være, at du har mere gavn af en CrossWalker, som er et hjælpemiddel, der mobiliserer, træner og vedligeholder hele kroppen under gang. Hvis du har lyst, kan du læse mere om CrossWalker her.

CrossWalker er både et hjælpemiddel til at komme rundt og en god måde at træne sin gang på.

Hvis du er i tvivl om hvilket hjælpemiddel, der vil passe til netop dig, kan du på GUIDEN65 læse om andre brugeres erfaringer med hjælpemidler.

På en online hjælpemiddelcentral kan du også finde andre gode råd. Eksempelvis kan du læse om, hvordan en faldalarm kan være med til at give tryghed i tilfælde af et fald.

Hvis du har spørgsmål eller forslag til emner, du godt kunne tænke dig, at vi skriver om her på GUIDEN65, er du velkommen til at skrive en mail til os på: info@guiden65.dk.

Eller skriv en kommentar i feltet nedenfor.

Fakta
I følge Servicelovens § 10, stk. 4. har kommunerne oplysningspligt. Det vil sige, at kommunerne skal give borgerne mulighed for at få viden om, hvordan hjælpemidler og moderne velfærdsteknologier kan understøtte dem i dagligdagen, for at gøre borgerne kan blive mere selvhjulpne og uafhængige af hjælp fra det offentlige.
Derfor har kommunen altså pligt til at oplyse Fru Hansen om, hvordan hun med en velfærdsteknologi eller et hjælpemiddel kan få hjælp til at gøre hverdagen lettere.

Brugeranmeldelse
    Scroll til toppen