Når du har taget din tørn på arbejdsmarkedet, og pensionisttilværelsen begynder, er det ikke ensbetydende med, at du kan læne dig tilbage og kalde fysisk aktivitet for et overstået kapitel. Tværtimod bliver motion og bevægelse kun vigtigere, jo ældre du bliver. Og hvorfor det? Det kan du læse om her.
Dyrk motion og bevar dit gode helbred
Uanset om du er 25 eller 75, er det vigtigt, at du holder dig fysisk aktiv i dagligdagen, og det er der masser af gode grunde til. Fysisk aktivitet i dagligdagen har nemlig afgørende betydning for, om du kan bevare dit gode helbred og have et godt liv.
Mange ældre mennesker bevæger sig for lidt i forhold til hvad, der anbefales. Og det er en skam, for fysisk aktivitet har utroligt mange positive effekter på kroppens funktioner. Det har virkning på hjerte, kredsløb og muskler, og det har en positiv indflydelse på stofskiftet og på hormonsystemet.
Alle mennesker har godt af at bevæge sig, men særligt for ældre kan fysisk aktivitet bidrage til, at man klarer sig godt i hverdagen. Og det er aldrig for sent at komme i gang med at være fysisk aktiv.
Regelmæssig motion er et af de mest effektive midler, vi har til at forebygge livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Derudover kan en aktiv hverdag bidrage til at forlænge vores levetid. Og så er fysisk aktivitet både godt for humøret, selvtilliden og energiniveauet.
I takt med at kroppen ældes, bliver musklerne og knoglerne svagere. Det er en helt naturlig biologisk proces. Men denne proces kan risikere at accelerere, hvis man ikke holder kroppen i gang.
Hvis man ikke er fysisk aktiv, svinder muskelmassen ind, og muskelstyrken bliver mindre. Det betyder, at det bliver sværere at holde balancen, og så bliver risikoen for at falde større. Heldigvis kan man selv modvirke tabet af muskel- og knoglestyrke og dermed forebygge faldulykker ved at holde sig regelmæssigt fysisk aktiv.
Lidt motion er bedre end ingen
“Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter.” Sådan lyder Sundhedsstyrelsens anbefalinger til ældre over 65 år.
Du kan sagtens opnå gode resultater, selvom du har nået en høj alder.
Det gælder om at vælge aktiviteter, der stimulerer balanceevnen, og som styrker både musklerne, åndedrættet og bevægeligheden. Ved at kombinere åndedræts-, styrke-, bevægelses- og balancetræning kan man forebygge risikoen for fald og de skader, fald kan medføre.
Men ─ uanset hvilken træningsform, du vælger at kaste dig over, er det vigtigere, at du er fysisk aktiv, end hvordan du er fysisk aktiv. Al fysisk aktivitet er gavnlig ─ også selvom du ikke når en halv time hver dag.
“Når man bliver ældre, skal man tage den med ro…”
“Jeg er for gammel til at motionere” ─ det er et udsagn, der ikke er unormalt at høre blandt ældre. Og dertil er der kun ét svar: Nej, man er aldrig for gammel til at begynde at træne!
Du kan sagtens opnå gode resultater, selvom du har nået en høj alder. Både musklernes styrke, kondition, bevægelighed, balance og reaktion kan trænes hele livet, uanset om du har trænet før eller ej.
Hvad kan du gøre? Her på GUIDEN65 har vi idéer til konkrete øvelser, der træner din balance, din styrke og dit åndedræt. Øvelserne er målrettet dig, der er over 65.
Til en start kan du gå i gang med øvelserne, der styrker din balance: Nedsæt risikoen for fald: styrk din balance
Artiklen med øvelserne, der træner din styrke og dit åndedræt, er stadig under bearbejdning, men de er lige om hjørnet!
Træningen skal passe til dig
Generelt er det mere farligt at være fysisk inaktiv end at være fysisk aktiv. Men dog skal du huske at være opmærksom på de faresignaler, din krop sender. En 75-årig krop har nemmere ved at få skader end en 25- årig krop, så derfor er det vigtigt, at du tilrettelægger din træning ud fra din alder.
Det er helt normalt, hvis du bliver træt og får ømme muskler både under og efter træningen. Og det er især, hvis du laver øvelser og bevægelser, der er uvante for din krop.
Hvis du ikke er vant til at træne, må du ikke lægge for hårdt ud. Start med en lav belastning og sørg for at holde de pauser, du har brug for. I takt med at din fysiske form bliver bedre, kan du udfordre dig selv mere og mere.
For at være sikker på at du får det optimale ud af din træning og ikke får skader, er det en god ide at få tilrettelagt et program, der passer til lige netop dig. Derfor ─ spørg dine pårørende, lægen eller plejepersonalet til råds. De vil helt sikkert gerne hjælpe.
Mangler motivationen?
Det er ikke alle ældre, der har en umiddelbar lyst til at begynde at bevæge sig mere, end de plejer. Hvis du ikke har dyrket motion regelmæssigt gennem dit liv, kan det være svært at komme i gang. Måske forbinder du fysisk aktivitet med åndenød, smerter og træthed.
Selvom du måske ofte ─ både gennem medier, af pårørende og af plejepersonale ─ bliver gjort opmærksom på, hvor vigtigt det er at holde sig aktiv, så er det alligevel ikke helt nok til, at du rent faktisk kommer i gang. Motivationen mangler simpelthen. Men der er heldigvis råd at hente. Her på GUIDEN65 har vi nemlig skrevet en artikel, som giver dig gode råd til at komme i gang med at motionere.
Kom godt fra start med træningen her: Sådan kommer du i gang med at motionere
Husk på…
… at træning skal være sjovt. Sørg for at finde den motionsform, der passer til netop dig. Hvis motivationen er i top, undgår du at gå i stå.
KILDER
Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Sundhedsstyrelsen: Fysisk aktivitet ─ håndbog om forebyggelse og behandling
Sygeplejersken: Motion skal der til