Sådan kommer du i gang med at motionere

ældre motionere

Du ved, at fysisk aktivitet er godt for kroppen og helbredet. Du har egentlig også tænkt på, at du gerne vil i gang med at motionere, men du ved ikke helt, hvor du skal begynde. Lyder det genkendeligt? Så læs videre og få gode råd til, hvordan du kan få en mere aktiv hverdag.

Generelt er der meget fokus på den sunde, aktive krop i vores samfund, og det er der gode grunde til. Regelmæssig motion og bevægelse er nemlig afgørende for, at du kan bevare et godt helbred og klare dig godt i dagligdagen ─ og så er det klart den bedste medicin mod faldforebyggelse!

Selvom vi tror på, at fysisk aktivitet i al almindelighed er godt, er det ikke altid nok til, at vi ændrer adfærd og begynder at motionere. Der findes mange måder at være fysisk aktiv på, men det kan være svært at finde ud af, hvilken form for aktivitet, man skal vælge, og hvordan man skal komme i gang. Det hjælper vi dig med her.

Det er så yndigt at følges ad

Ja, det er det nemlig, og det er også meget lettere at komme afsted til træning, når man er to eller flere. Når der står fysisk aktivitet på programmet, kan det være svært at komme op af sofaen. Og hvis du aflyser, går det jo alligevel ikke ud over andre end dig selv… Men hvis du har en træningsmakker, så er der én, der regner med dig, og så kan det være sværere at få sig selv at aflyse.

ældre motion

Spørg din ægtefælle, nabo, ven eller en bekendt, om I ikke skal begynde til en aktivitet sammen. Eller hvis du kender én, der går til en aktivitet, du er interesseret i, så spørg om han eller hun ikke vil tage dig under armen næste gang. Omvendt, hvis det er dig, der allerede går til en aktivitet, så se om der ikke er nogen i din omgangskreds, der kunne have glæde af at komme med.

Salsa eller stavgang ─ find motion der passer til dig

Når du skal i gang med at motionere, kan det foregå på egen hånd, sammen med en træningsmakker, eller du kan melde dig ind i en idrætsforening. Helt almindelige dagligdagsaktiviteter som havearbejde, støvsugning, trappegang og gåturen til købmanden tæller også som fysisk aktivitet.

Først og fremmest er det vigtigt, at du finder en motionsform, du kan lide. Hvis du ikke synes, det er sjovt at dyrke motion, bliver det en kamp at trække sig afsted. Og i værste fald ender det med, at du slet ikke kommer afsted.

Gør dig nogle overvejelser om, hvilken person du er, og hvad du holder af i livet: Er du et konkurrencemenneske? Kan du bedst lide at opholde dig indendørs eller udendørs? Kan du lide at fordybe dig? Tag dig god tid til at tænke over, hvad der betyder noget for dig, og brug så dine overvejelser til at vælge din motionsform.

Få hjælp til at finde aktiviteter nær dig

Måske ved du allerede, hvilken aktivitet, du vil gå i gang med. Måske er du åben for at prøve alle sportsgrene, så længe det foregår sammen med andre i din aldersgruppe. Uanset hvad du er på udkig efter, når du vil i gang med at motionere, så er hjemmesiden “Bevæg dig for Livet” et godt sted at starte.

“Bevæg dig for Livet” er et projekt, der er startet af Nordea-fonden, TrygFonden, DIF og DGI, som ønsker at få mere bevægelse ind i danskernes liv. Målsætningen er, at Danmark skal være verdens mest aktive nation i 2025.

Hvis du går ind på deres hjemmeside, finder du et overblik over idrætsaktiviteter i hele Danmark. Her kan du via søgefunktionen vælge postnummer og by, sportsgren, aldersgruppe og køn. På den måde kan du finde frem til den aktivitet, der passer til lige netop dig. Når du klikker på de forskellige knappenålsmarkeringer på kortet, dukker foreningernes kontaktoplysninger op. Samtidig kan du se, om foreningerne tilbyder andre aktiviteter for din aldersgruppe og dit køn.

find idræt kort
“Bevæg dig for Livet”. Find den idræt, der passer til dig

Sådan kommer du i gang med at træne selv

Vil du gerne begynde at træne selv? Så får du her nogle redskaber, der gør det lettere for dig at komme i gang.

DigiRehab

Der er udviklet mange apps til mobiltelefonen eller Ipad’en, som hjælper dig i gang med selvtræningen. Her vil vi fremhæve app’en DigiRehab. Det er et træningsredskab, der giver hjemmeboende ældre borgere mulighed for at få træning af en hjemmehjælper. Hjemmehjælperen er én, der i forvejen kommer i den ældres hjem, og som derfor er et kendt ansigt.

Med DigiRehab kan du få skræddersyet træningsprogrammer, der passer til netop dig, dine udfordringer og dine fysiske behov. Træningen foregår via video, hvor en SOSU-medarbejder instruerer dig i at udføre øvelserne i hjemmet. Hvis du ikke har lyst til at træne i samarbejde med din hjemmehjælper, er der også mulighed for at træne selv. App’en har en træningsdagbog, så du kan følge med i din udvikling.

Er du interesseret i at læse mere om produktet? Vil du vide, hvad andre brugere og fagprofessionelle mener om det? Så kan du her på GUIDEN65 finde en anmeldelse af DigiRehab. Anmelderen er Signe Solevad Jonasen, som er uddannet sociolog fra Aalborg Universitet med speciale indenfor Sundhed og Ældreomsorg.

Circle Timer

App’en Circle Timer hjælper dig til at komme i gang med intervaltræning, som er godt for hjertet og kredsløbet. Du kan bruge Circle Timer til at styre din træning, uanset om du løber eller går en tur. App’en er meget nem at gå til, og du kan sammensætte et komplekst træningsprogram uden at skulle skrive et eneste tal ind. Til simpel intervaltræning trykker du bare på “play”, og så fortsætter den, til du selv stopper den.

Skridttæller

Gang er perfekt motion ─ særligt hvis du i forvejen ikke træner så meget. Gang modvirker depression, styrker din hjerne, dit hjerte, dine muskler og dine knogler. Og så er gåture skånsomme mod dine led.

Start med at gøre dig selv den tjeneste at købe en skridttæller. Ved at bruge en skridttæller får du et klart indblik i, hvor meget du bevæger dig i løbet af en dag. Det er motiverende at vide, at selv turen ud med skraldespanden giver motion.

Med en skridttæller kan du også sætte et personligt mål ─ for eksempel ved at indtaste hvor mange skridt, du vil gå i løbet af en dag. Desuden kan skridttælleren hele tiden vise dig, hvor mange skridt, du mangler at gå, før du har nået dagens mål. Dét kan give motivation til lige at sætte ekstra fut under fodsålerne sidst på dagen.

Undersøgelser viser, at skridttællere faktisk får os til at bevæge os mere, så det er bare med at komme i gang! Du kan for eksempel få et overblik over nogle forskellige skridttællere på Webapoteket.

Vil du vide mere?

Synes du, det kan være svært at finde tid og overskud til at dyrke motion i hverdagen? Så kan du læse denne artikel, som giver dig 5 gode råd til, hvordan du får bevægelse til at blive en naturlig del af dine daglige gøremål: 5 gode råd til mere bevægelse i hverdagen

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med andre artikler om motion samt artikler om mange andre aspekter af demens.

KILDER:

Bevæg dig for livet
Using Pedometers to Increase Physical Activity and Improve Health

Scroll to Top
Scroll til toppen