Bo demensvenligt

Hvis du vil undgå stress i hverdagen, kan du flytte rundt på møblerne og bo demensvenligt. For en person med demens kan indretningen være kilde til stor frustration.

Undgå frustrationer og stress

For mange valgmuligheder i hverdagen gør mennesker med demens frustrerede og skaber unødig stress. Når du har tilpasset din bolig til personer med demens, kan det give dem mere overskud, fordi der ikke er så mange forhindringer.

 

Hvis du vil forstå, hvordan en person med demens oplever stress, kan du at forestille dig en af de dage, hvor du ikke har styr på noget. En dag, hvor nøglen bliver væk, når du skal til at ud ad døren og du ikke kan huske, hvor din mobiltelefon er, selvom du går med den i hånden. Forestil dig så, at du ved, du skal bruge dine nøgler og din mobil, men at du ikke kan huske hvorfor eller hvordan, du skal bruge dem. Og ja – så kan du heller ikke helt huske, hvorfor du egentlig er på vej ud ad døren.

Det er selvfølgelig ikke en 1-til-1 beskrivelse. Der er mange flere aspekter af demenssygdom end der er blevet beskrevet ovenfor, men det kan give dig en ide om nogle af de udfordringer en dement, i tidlige demensstadier, står overfor.

Valg som disse står personer med demens overfor hele tiden, og de bliver i højere grad påvirket af det end personer, der ikke har demens. Derfor er det vigtigt at skabe forudsætningerne for, at demente kan undgå den stress og frustration, de oplever ved at skulle træffe valg. En af måderne, man kan undgå stress og frustration på, er ved at bo demensvenligt.

Du kan læse mere om at bo demensvenligt i artiklen Demensindretning i København.

5 råd til indretning af en demensvenlig bolig

  1. Sørg for der oplyst i hele boligen. Især badeværelser er ofte meget mørke.
  2. Vær opmærksom på niveauforskelle på gulvet, for eksempel på tæpper og dørlister.
  3. Brug etiketter til at vise hvad der er i skabe og skuffer.
  4. Gør det så simpelt så muligt, indskrænk den dementes valgmuligheder i hverdagen.
  5. Organiser ejendele så der ikke er fyldt med ting, der ikke er nødvendige.

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens.

Kilder

Center for demens – Træning og Rådgivning, Københavns Kommune

Københavns Kommune

Scroll to Top
Scroll til toppen