Hvordan kan du klare dig selv med demens?

En af de sværeste ting ved at få en demensdiagnose er følelsen af afmagt. Det er hårdt ikke at kunne klare sig selv og det kan være en stor udfordring at lære at klare sig selv med demens. Demenssygdomme påvirker ens selvstændighed og livskvalitet. Nedenunder har vi samlet nogle råd og produkter, der kan forbedre din livskvalitet på trods af demens.

Huskesystemer

En af de helt store problemer i forbindelse med en demenssygdom, er udfordringer med at huske. Det kan være alt fra navnet på en ting i dit hjem, navne på personer du har kendt hele dit liv eller hvor du har lagt fjernbetjeningen. Huskesystemer kan være en hjælp til at løse nogle af de udfordringer, du møder, hvis du har demens.

Huskesystemer kan være mange ting. Det kan være gule post-its rundt omkring i hjemmet, indkøbslister, sedler over de ting, der skal gøres eller noget helt fjerde. Fælles for alle huskesystemer er naturligvis, at de skal hjælpe dig med at huske.

Det betyder, at personer med demens har mere brug for hjælp til at huske end personer, som ikke har en demenssygdom. Derfor kan huskesystemer gøre dig mere selvhjulpen og selvstændig i længere tid ad gangen.

“Der er ikke nogen sikker skillelinje mellem almindelig glemsomhed og hukommelsesbesvær ved demens.” – Nationalt Videnscenter for Demens

Hvis du får en demenssygdom, er det en god ide at introducere forskellige huskesystemer i din hverdag, også selvom du måske ikke har brug for dem endnu. Grunden til det er, at jo længere tid du har brugt huskesystemer som en del af din hverdag, des længere tid vil vanen holde ved når sygdommen bliver mere fremskreden.

Det kan du læse mere om huskesystemer i artiklen her

Elektroniske kalendere

Elektroniske kalendere er en anden ting, der kan hjælpe dig med at huske, når hukommelsen fejler. Du kan også kalde en elektronisk kalender for et huskesystem.

Teknologierne kan fx bestå af elektroniske ure eller kalendere, der holder styr på dage og aftaler. – Sundheds- og Ældreministeriet

Mange elektroniske kalendere, der er rettet mod personer med demens, kan meget mere end en almindelig kalender. For eksempel vise billeder fra oplevelser og fortælle om opgaver i dagligdagen. Det kan være støvsugning eller at der kommer gæster forbi til kaffe. Ofte vil elektroniske kalendere også have en alarm, der fortæller hvornår du skal gøre noget bestemt.

Det er altså ikke bare en kalender, du selv skal holde øje med, men et værktøj, der hjælper dig med at huske hvad du skal nå i hverdagen.

Hvis du vil vide mere kan du læse mere her.

Medicinsk behandling af demens

Medicin kan være en god måde, at holde en demenssygdom nede på så du kan klare dig selv i længere tid uden at være afhængig af andre. Der findes flere slags medicin, men det er ikke alle demenssygdomme, der kan behandles med dem. Det kan du læse meget mere om i artiklen Demensmedicin og hvordan virker det.

Medicindispenser og medicinhusker

Elektroniske kalendere kan, ligesom medicindispensere og medicinhuskere, også kaldes huskesystemer. De kan hjælpe dig med at få den rigtige mængde medicin på de rigtige tidspunkter af dagen. På den måde kan den sørge for du får den behandling, du skal have.

“Det kan være relevant at benytte et hjælpemiddel i form af en doseringsæske/dispenser – eventuelt med timer/alarm, altså en medicinhusker” -Sundheds- og Ældrestyrelsen

Der findes flere slags medicindispensere, og de kan forskellige ting. Hvilke funktioner du har brug for, afhænger blandt andet af hvor fremskeden demenssygdommen er, om du bor alene og om du får hjælp fra plejere. Derfor er det en god ide at undersøge markedet og se hvilke ting, du har brug for, før du køber en dispenser selv.

Du kan se anmeldelser af medicindispensere her.

Hold kontakten

Det kan være svært at holde kontakten når du får demens. Det er dog vigtigt, du ikke isolerer dig selvom kommunikation kan være udfordrende på grund af tanker og bekymringer hos både dig og dine pårørende. Det er vigtigt, du har et godt socialt liv. Hvis du ikke snakker med mennesker omkring dig, kan det betyde, at du kommer til at føle dig ensom og så daler din livskvalitet. Hvis du vil holde dig i gang, så sørg for at holde kontakten.

“Nyere undersøgelser viser, at mangel på social interaktion også kan være en medvirkende faktor ift. at udvikle demens” – Sundheds- og Ældrestyrelsen

Der er mange måder at holde kontakten på. Det kan være at få besøg, gå en tur med en bekendt eller et telefonopkald. De senere år er der kommet flere og flere muligheder for let til moderat demente personer for at holde kontakten til omverdenen. For eksempel er der blevet lavet forskellige løsninger, der er en del af din mobiltelefon. De er designet til at være nemme at bruge og kræver ikke meget tilvænning. Derudover findes der også app-løsninger, der minder dig om at ringe til personer omkring dig.

Tryk her og find ud af, hvordan du skaber nye fællesskaber.

Bo demensvenligt

Det fleste af os vil gerne klare os så lang tid som muligt; og det må rigtig gerne være i vores eget hjem. For at det kan lade sig gøre, kan det være en ide, at lave nogle ændringer i din indretning derhjemme. For mange muligheder kan være med til at stresse dig. Vi har skrevet to artikler om hvad det vil sige at bo demensvenligt, og hvorfor det er vigtigt at gøre sig tanker om.

Artiklerne finder du her:

Tryghedsalamer

“Det anslås at halvdelen af alle, der har en demenssygdom på et givent tidspunkt forsvinder midlertidigt. Forskellige typer af teknologier i form af alarm- og pejlesystemer kan være med til at forebygge denne problematik.” – Sundheds- og Ældreministeriet

Tryghedsalarmer og faldalarmer kan være med til at give dig og dine pårørende en tryghed både når du er hjemme og ude af huset. Alarmerne kan holde øje med hvordan du bevæger dig. Så hvis der skulle ske dig noget, kan alarmen påkalde hjælp.

Du kan læse mere om tryghedsalarmer her og se brugeranmeldelser af tryghedsalarmer her.

Til sidst

Her var nogle råd til at hjælpe dig med at tilpasse dig din demenssygdom og på den måde klare dig selv med demens. Hvis du vil læse mere, kan du trykke på et link længere oppe i artiklen eller læse vores artikler om hvad demens er og hvor du kan få hjælp, hvis du har brug for at snakke med nogen om demens.

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens.

Kilder

Karger International

Nationalt Videnscenter for Demens

Sundheds- og Ædreministeriet, Statusrapport på demensområdet

Sundheds- og Ældreministeriet, 2025 plan

Livet skal leves også med demens af Pia Brændstrup, Jens Hansen og Maria Tønnersen

  • Brugervenlighed
  • Instruktion
  • Opstart
  • Design
  • Holdbarhed
  • Service
  • Pris/kvalitet
  • Øget selvstændighed
  • Øget livskvalitet
Brugeranmeldelse
  • Brugervenlighed
    Sender

    Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
  • Instruktion
    Sender

    Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
  • Opstart
    Sender

    Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
  • Design
    Sender

    Kan du lide udseendet?
  • Holdbarhed
    Sender

    Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
  • Service
    Sender

    Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
  • Pris/kvalitet
    Sender

    Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
  • Øget selvstændighed
    Sender

    I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
  • Øget livskvalitet
    Sender

    I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Bedømmelse af kommentarer 0 (0 Gæstevurderingerne)
Scroll to Top
Scroll til toppen