Gunnar: “Sådan forebygger jeg selv fald”

Gunnar i sin lænestol

Ligesom mange andre ældre så oplever Gunnar at blive svimmel og at have svært ved at holde balancen. Det er han træt af. Heldigvis har han fundet ud af, hvad han selv kan gøre for at forebygge, at han falder. Han er rigtig glad for sin rollator, fordi den giver ham støtte, træning og tryghed.

Her på GUIDEN65 har vi besøgt Gunnar Rasmussen i hans ældrebolig for at tale med ham om, hvad han selv gør for ikke at lade sig begrænse af sin alder.

Hvem er Gunnar?

Gunnar er 92 år og bor alene i en ældrebolig. Han er – på trods af sin flotte alder – en mand, som holder sig i gang og får det bedste ud af livet. Hver morgen mødes han og drikker morgenkaffe med andre ældre. For at holde hjernen skarp, løser han kryds og tværs med en god veninde.

Som mange andre ældre døjer Gunnar med svimmelhed. Men han ved, hvordan han kan undgå at falde
Gunnar er af og til svimmel og har svært ved at holde balancen. Heldigvis har han fundet ud af, hvordan han kan forebygge fald.

Gunnar døjer med svimmelhed

Selvom Gunnar holder sig godt, døjer han meget med svimmelhed. Det har han selvfølgelig talt med sin læge om. Efter en grundig undersøgelse hos lægen var svaret til Gunnar, at der ikke var noget at stille op med problemet:

“Lægen sagde, at der ikke er noget at gøre. Jeg drikker masser af vand, så det er ikke derfor, jeg er svimmel,” fortæller Gunnar Rasmussen.

Svimmelheden gør, at Gunnar føler sig usikker ved at bevæge sig omkring. Han er bange for falde, da han ved, at bare ét enkelt fald kan gøre alvorlig skade.

Hjælpemidler er en god støtte

For at undgå at falde bruger Gunnar sin rollator.

Eftersom han desværre ikke kan gøre noget ved sin svimmelhed, er rollatoren Gunnars trofaste følgesvend, som passer godt på ham.

“Jeg er meget svimmel, og derfor kan jeg ikke undvære min rollator. Min rollator giver mig støtte, tryghed og gør, at jeg ikke falder. Derfor er jeg meget glad for den,” fortæller Gunnar Rasmussen

Gunnar har også en badebænk og toiletarmlæn. Han er er dog mest glad for sin rollator og bruger den til at komme rundt.

Tidligere brugte Gunnar mest sin rollator, når han skulle hen til den nærmeste Fakta for at handle. Nu bruger han den også, når han skal mødes med de andre ældre og drikke kaffe.

For Gunnar betyder det meget at være social, og at han kan gå rundt for at besøge dem, han vil.

Med sin rollator kan Gunnar bevæge sig vidt omkring uden at føle sig utryg
For Gunnar er rollatoren en god støtte. Den giver ham tryghed i hverdagen

Svimmelheden får ikke lov til at bremse Gunnar

For Gunnar er rollatoren et hjælpemiddel, som giver ham mulighed for og frihed til at gøre det, han vil og kan. Svimmelhed og frygten for at falde får ikke lov til at bremse Gunnar. Han kommer rundt med sin rollator, og han gør hvad han selv kan for at forebygge fald.

Se Gunnars anmeldelse af rollatoren fra Etac, model ONO her

Hvad kan du selv gøre?

Der er desværre mange ældre, der ikke tager fald alvorligt.

“Mange tænker, at fald er noget, der hører alderdommen til, og at man derfor ikke kan gøre noget ved det. Men der er rigtig meget, som man selv eller ens pårørende kan gøre for at forebygge og dermed undgå fald,” siger Lotte Evron

Kilde: www.bt.dk

Her på GUIDEN65 har vi lavet en artikel med fire forskellige øvelser, som kan hjælpe dig til at styrke din balance og dermed nedsætte risikoen for fald. Den kan du læse her: Nedsæt risikoen for fald: styrk din balance

Hvis du samtidig undrer dig over, hvad der kan være årsagen til, at du falder, kan du læse om fire forskellige typer af fald lige her: Kender du en ældre, der ofte falder? 

Hvis du oplever svimmelhed, så kontakt din læge

Der kan være mange årsager til, at du bliver svimmel.  Svimmelhed kan for eksempel skyldes nedsat syn, væskemangel eller bivirkninger fra din medicin.

Når et ældre menneske falder, har det oftest større konsekvenser, end hvis et barn falder. For eksempel heler knoglebrud langsommere, jo ældre du er.

Så hvis du af og til føler dig svimmel, så er det vigtigt, at du taler med din læge og bliver undersøgt for, om det skyldes noget alvorligt.

 

KILDER:

Sygeplejersken 2001, nr. 47: Fald kan forebygges

Sygeplejersken 2001, nr. 4: Når de gamle tager for meget medicin

Scroll to Top
Scroll til toppen