“Sådan hjælper jeg som pårørende min mor”

aino pårørende

Måske har du lagt mærke til, at din mor er begyndt at slingre en smule, når hun går, eller at hun har svært ved at bukke sig ned efter avisen, hun har tabt på gulvet. Du bliver nervøs ved tanken om, at hun en dag skal falde og komme til skade. Du vil gerne gøre noget for din mor, som har været der for dig hele livet, men du ved ikke helt, hvordan du kan hjælpe.

De tanker begyndte pludselig at fylde rigtig meget hos 47-årige Aino, som har en mor på 70. Ainos mor har heldigvis ikke oplevet at falde endnu, men Aino kender flere, hvis forældre det er sket for. Hun blev nervøs for, at det en dag ville være hendes egen mor, der endte på gulvet. Derfor gik hun i gang med at undersøge, hvad hun kunne gøre for at forebygge sådan et uheld.

aino pårørende

I sin søgen efter hjælp faldt Aino over GUIDEN65′s hjemmeside. Kort efter kom hun forbi GUIDEN65′s kontor til en snak om de tanker og dilemmaer, der kan opstå, når man som pårørende gerne vil hjælpe et ældre menneske. Med et smil på læben fortæller hun:

“Man kan jo ikke gå rundt og holde fast i dem hele tiden og sørge for, at de ikke falder. Men man kan prøve at fjerne de udfordringer, der er ved det “almindelige” liv. Men det er virkelig svært at gennemskue, hvad man kan gøre. Jeg har jo ikke selv prøvet at være gammel.”

“Jeg vil nødigt fornærme nogen”

Motivationen for at hjælpe sin mor er tydelig hos Aino. Men hun oplever, at det kan være svært at finde den rigtige vej. For balancen mellem beskyttelse og overbeskyttelse kan være hårfin:

Jeg vil så gerne hjælpe min mor. Hun har jo altid været der for mig,” siger Aino. “Men jeg vil gerne gøre det uden at fornærme hende. Nogle gange, når jeg forsøger at hjælpe folk, viser det sig, at det er det forkerte, jeg gør.”

Aino fortæller om, at hun flere gange er endt i en akavet situation i bussen, fordi hun har rejst sig for at gøre plads til et ældre menneske, der kom ind: “Der skal man lige vurdere, om de har nået en alder, hvor det er okay at rejse sig. For lige så snart man gør det, insinuerer man, at man synes, personen er gammel. Og det er der jo ingen, der synes er fedt. Så hvis jeg kan få lidt hjælp til, hvordan jeg hjælper folk, så synes jeg, det er genialt,” siger hun.

Få idéer til hjælpemidler med GUIDEN65

Da Aino gik i tænkeboks for at finde ud af, hvordan hun kunne hjælpe sin mor uden at træde hende over tæerne, fandt hun en artikel på GUIDEN65′s hjemmeside:

“I artiklen stod der noget om, hvad man kan gøre som pårørende. Det lød spændende. Der var for eksempel nogle gode gaveidéer, og det er altså genialt. For som I skriver i artiklen, så er det bare sjældent, at ens gamle mor ønsker sig noget. Hun har jo alt, hun skal bruge.”

Du kan finde GUIDEN65′s artikel med gaveidéer her: 3 gaver, du ikke vidste, din farmor ønskede sig

Det var vigtigt for Aino, at hjælpemidlet ikke lignede et hjælpemiddel, når hendes mor trods alt kun er 70 år gammel. Hun var på udkig efter et hjælpemiddel, det ville være passende at give til en, der er i en alder, hvor man skal til at acceptere, at man har brug for hjælp.

aino pårørende

“Jeg tænker, at det ville være fornærmende at give hende en badebænk. Hvis min mor var 90, ville sådan en være det rigtige, men når hun kun er 70, synes jeg ikke, det er.”

“Man kan jo lige så godt få startet tidligt”

GUIDEN65′s hjemmeside læste Aino om en robotstøvsuger og blev enig med sig selv om, at den ville være en god gave til hendes mor. “Sådan en kan min mor da godt bruge, tænkte jeg. Selvom hun endnu ikke er for gammel til selv at støvsuge, så er det da mere udfordrende for hende nu, end det var engang,” fortæller Aino og tilføjer:

“Og man kan jo lige så godt få startet tidligt med de ting, der kan hjælpe en. For hvis man venter til, det er for sent ─ ja så er det jo for sent, om man så må sige”

Aino har selv en robotstøvsuger, som hun er glad for, og hun ville ønske, at hun havde fået øjnene op for den før:

“Robotstøvsugeren er jo en sjov ting. Jeg kan sidde og kigge på den længe, fordi den har sådan nogle sjove mønstre, den kører i. Så prøver jeg, om jeg kan forudse, hvilken vej den kører. Har den nu været henne i dét der hjørne? Kan den komme ind mellem de der stoleben? Det synes jeg, er enormt interessant. Jeg synes, det er hyggeligt, og så er det dejligt, at der er nogen, der gider gøre arbejdet for en,” griner hun og fortsætter:

“Og en robotstøvsuger er lidt et andet slags hjælpemiddel end for eksempel en badebænk. Den er for alle. Og den ligner ikke et hjælpemiddel. Det er en lidt mere “politisk korrekt” gave.”

Brug GUIDEN65 til at finde ud af, hvordan du kan hjælpe

Aino fortæller, at hendes mor godt selv ved, at hun er på vej ind i en ny fase. Hun ignorerer det ikke, og det er heller ikke, fordi hun ikke vil snakke om det. Men både Aino og hendes mor har længe ledt efter gode råd til, hvordan man griber det an, når alderen begynder at sætte sine spor.

“Her synes jeg, at GUIDEN65 er en rigtig god måde at finde ud af, hvad man kan gøre,” siger Aino.

Er du pårørende til et ældre menneske, og har du brug for råd og vejledning til, hvordan du bedst muligt kan hjælpe? Så tag et kig på disse artikler på GUIDEN65′s hjemmeside: 3 gaver, du ikke vidste, din farmor ønskede sig, 3 gaver, du ikke vidste, din morfar stod og manglede 

Scroll to Top
Scroll til toppen