Demens og Olivenolie

Demens og olivenolie? “Nej, nu jeg ved jeg snart ikke, hvad jeg skal tro.” Det er reaktionen fra mange, når de hører om en sammenhæng mellem demens og olivenolie. Vi tænker altid på lavt kolesterol-indhold og beskyttelse imod hjertesygdomme, når vi tænker på olivenolie. Men demens og olivenolie?

Her ser vi på,  hvad man ved om det. Er det fakta eller fiktion?

Ny forskning viser, at olivenolie kan være vejen til forebyggelsen af demens og Alzheimer’s. Olivenolie er ikke bare olivenolie (se Note 1). I denne artikel henviser vi til “extra virgin olive oil” (eller “EVOO”), når vi siger “olivenolie.”

EVOO har et højt indhold af mono-umættede fedtsyrer. Det er dem, der beskytter mod hjertesygdomme. Men EVOO har også et højt indhold af polyfenoler, som er potente antioxidanter.

Antioxidanter har en stor indflydelse på vores kognitive evner (hukommelse og fokus) og kan beskytte vores hjerneceller imod skadelige stoffer.

Det gælder i hvert fald for mus. Mus er naturligvis ikke mennesker, men fordi det i mange årtier har vist sig at være en god “model” for mennesker, så er det er dér, videnskaben starter. Og positive resultater i museforsøg efterfølges altid af human-forsøg. 
Så det er værd at lægge mærke til resultaterne fra forsøg i 2012 og helt nye forøg.

Forskningsresultater

Disse forsøg viste, at indlæring og hukommelse (evnen til at gentage indlærte færdigheder) blev forbedret, når mus spiste kost med EVOO. De viste også tegn på, at EVOO kunne standse den negative effekt af aldring og forringelse af kognitive evner. Disse forsøg er så meget desto mere interessante, fordi musene på forhånd var genetisk ændrede, således at de havde de tre vigtigste karakteristika af Alzheimer’s: hukommelsestab, opbygning af beta amyloider (se Note 2), og tau protein (se Note 3).

Forskerne har konkluderet, at det er to årsager til denne forbedring:

Først og fremmest bevares sunde “synapser” (det er mellemrummene mellem hjernecellerne), som styrer kommunikationen af impulser fra den ene celle til den næste. Den anden årsag er, at nedbrydningen af hjerneceller stoppes, og at de toksiske affaldsprodukter mellem cellerne fjernes. Det samlede resultat er sunde synapser og deraf følgende god, hurtig, og bestandig kommunikation mellem hjernecellerne – det vil sige gode kognitive evner.

Så, ja! Det ser bestemt ud til at være fakta og ikke fiktion.

Fremtiden

Ledende forskere mener, at disse to effekter er afgørende for udskydelsen af og muligvis en beskyttelse imod starten på demens og Alzheimers. Næste skridt er, at forskerne vil se på, om EVOO vil kunne reducere demens/Alzheimer’s sygdomstegn.

Det sidste er vigtigt, fordi ramte personer først kommer i behandling, når demens-tilstanden er startet eller er fremskreden. Derfor vil muligheden for at reducere tilstandene være et stort skridt på vejen til en behandling af demens/Alzheimer’s.

Olivenolie ser ud til at være en lovende forsikring imod forringelsen af vores hjernefunktioner, mens vi når op i årene.

Indtil da . . .

I mellemtiden er det meget anbefalelsesværdig at inkludere Middelhavs-kostplanen i sin levestil. Den er rig på olivenolie. Desuden skal det anbefales, at, hvis man har valget, altid køber extra virgin olivenolie. Det er under alle omstændigheder godt for vores generelle sundhed, men det ser også ud til at være en lovende forsikring imod forringelsen af vores hjernefunktioner, mens vi når op i årene – og for et af samfundets store sundhedsmæssige problemer.

 

NOTER
Note 1: Der er tre kvalitetsgrupper af olivenolie: (a) “extra virgin,” som er den første afpresning af olien; (b) “virgin,” som er den anden, kraftigere afpresning; og (c) almindelig olivenolie, som er ekstraheret med opløsningsmidler efter de to første afpresninger (opløsningsmidelrne fjernes naturlkigvis bagefter).

Note2: Amyloider danner “plak” (ligesom vi kender det fra tænderne) imellem hjernecellerne og forhindre cellernes kommunikation, som er forudsætningen for al hjerneaktivitet.

Note 3: Tau protein hjælper med transporten af næring til hjernen. Men i patienter med Alzheimer’s bliver dette protein fanget og ophobet inde i nervecellerne, som dør, fordi de ikke længere kan få den nødvendige næring.

Note 4: Vi får EVOO i Middelhavs-kostplanen, som er baseret på mange frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, olivenolie, og nødder . . . sammen med olivenolie!

Referencer
For de, som gerne vil vide mere, er der detaljer at hente i Aging Cells og  Medical NewsToday.

 

  • Brugervenlighed
  • Instruktion
  • Opstart
  • Design
  • Holdbarhed
  • Service
  • Pris/kvalitet
  • Øget selvstændighed
  • Øget livskvalitet
Bruger Anmeldelse
  • Brugervenlighed
    Afsendelse

    Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
  • Instruktion
    Afsendelse

    Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
  • Opstart
    Afsendelse

    Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
  • Design
    Afsendelse

    Kan du lide udseendet?
  • Holdbarhed
    Afsendelse

    Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
  • Service
    Afsendelse

    Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
  • Pris/kvalitet
    Afsendelse

    Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
  • Øget selvstændighed
    Afsendelse

    I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
  • Øget livskvalitet
    Afsendelse

    I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Kommentarer Bedømmelse 0 (0 anmeldelser)
Scroll til toppen