Hvor finder jeg hjælpemidler?

 • Når du som ældre eller pårørende er på udkig efter hjælpemidler, kan det være svært at vide, hvor du skal lede. Her finder du oversigter over hvor du kan finde hjælpemidler, og vejledninger til hvordan du får de hjælpemidler der kan give mere selvstændighed  og frihed.

Der er mulighed for at få bevilling til nogle hjælpemidler af kommunen via en visitation. Hvis du ikke vil vente eller ikke har lyst til at skulle igennem en måske lang og besværlig visitationsproces, så har du også mulighed for selv at købe hjælpemidler.

Denne artikel er skrevet for, at du som bruger eller pårørende nemt og overskueligt kan få indblik i hvilke muligheder, man har for at skaffe sig et hjælpemiddel.

Her på GUIDEN65 arbejder vi ud fra et princip om, at man med den rette vejledning selv kan træffe det valg, som passer bedst til én selv. Derfor skal denne artikel ses som en hjælp til selvhjælp.

Har du nogle uddybende spørgsmål til hvilket hjælpemiddel, der passer til dine behov, anbefaler vi, at du kontakter din egen kommune. De er eksperter på området og har de bedste forudsætninger for at besvare konkrete spørgsmål om din situation.

Hjælpemidler som du får af kommunen

Nogle gange kan du få et hjælpemiddel fra din kommune. Er du handicappet eller ældre, og har du brug for et hjælpemiddel, så kan du som borger søge din egen kommune om en visitation til et hjælpemiddel.

Du kan få en visitation til et hjælpemiddel, hvis det:

 • kan afhjælpe dine varige følger af en nedsat funktionsevne
 • kan gøre din hverdag lettere for dig i dit eget hjem
 • er nødvendigt for, at du forsat kan være en del af arbejdsmarkedet

En visitation fra kommunen er uafhængig af, hvordan din økonomiske situation ser ud.

Kilde: www.borger.dk

Sådan gør du:

For at få en visitation til et hjælpemiddel skal du henvende dig til din kommune. Det er kommunen, som afgør, om du er berettiget til at få en bevilling til et hjælpemiddel.

Du skal derefter udfylde en ansøgning på borger.dk, hvor du beskriver, hvordan hjælpemidlet kan hjælpe dig i hverdagen. Det kan være, at hjælpemidlet kan kompensere for din nedsatte funktionsevne. Hvis du har svært ved at holde balancen i badet, kan en badeskammel give dig mulighed for at tage bad siddende. På den måde har du fortsat mulighed for at klare dit bad på egen hånd.

Du skal indsende din ansøgning digitalt og have et NemID for at kunne logge ind på borger.dk og lave en ansøgning. (Alternativt kan du kontakte borgerservice i din kommune).

Herefter vil kommunen indhente de nødvendige oplysninger om din nedsatte funktionsevne. Det kan være fra din læge eller sygehuset. Disse oplysninger anvender kommunen for at afklare, om du hører til en målgruppe, som er berettiget til et hjælpemiddel.

Du kan søge her: Ansøg om hjælpemidler

Vejledning til hvordan du ansøger:

Hvis du klikker HER, finder du er en selvbetjeningsguide til, hvordan du søger om et hjælpemiddel.

DUKH ─ Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet ─ har også lavet en folder, hvor du kan læse mere om, hvordan du ansøger om et hjælpemiddel, eller hvordan du eventuelt klager over en afgørelse. Den kan du finde her: DUKHs guide om hjælpemidler og forbrugsgoder

Kilde: www.dukh.dk

Hvilke hjælpemidler kan du få?

Hvis du får en visitation, er det til et specifikt hjælpemiddel, som kommunen har valgt. Kommunen vælger det hjælpemiddel, der er bedst egnet til netop dig, og derudover vælger de det billigste hjælpemiddel. I tilfælde af, at du ønsker dig et dyrere hjælpemiddel, skal du selv betale den sum, det valgte hjælpemiddel koster ekstra i udgift.

Hvor kan du se og prøve hjælpemidler?

På et Living Lab kan du se og prøve forskellige hjælpemidler og velfærdsteknologiske løsninger. Hvert Living Lab har et bestemt udvalg af hjælpemidler udstillet. På mange Living Labs udskiftes hjælpemidlerne for at udvide sortimentet eller for at fokusere på et bestemt emne, eksempelvis træning eller demens.

Hvis du vil vide mere om, hvad Living Labs er, kan du læse mere i denne artikel af GUIDEN65: Hvad er en moderne hjælpemiddelcentral?


Kan man give hjælpemidler som GAVER?

Stadig flere vil gerne selv vælge. De ønsker sig et let og elegant produkt, i en stil der passer til dem. 
Der er kommet mange smarte, moderne hjælpemidler, der er designet til at bringe både glæde og gavn. På GUIDEN65 viser vi mange af dem: Designerlampen GLØD passer perfekt til nattens pauser, en håndvarmer i smukke farver passer til gigthænder, en pedaltræner hvor hastigheden styrer afspilningen af en video af en køretur er motiverende til træning, et læderbælte kan fås uden besværlige huller.
Se et udvalg af de populære gaver som andre brugere af GUIDEN65 vælger

 

Fysiske butikker hvor du kan købe hjælpemidler

Rundt omkring i landet findes forskellige fysiske butikker, hvor du kan købe et hjælpemiddel. I en fysisk butik kan du snakke med personalet om hjælpemidlet og se det an, inden du eventuelt selv køber det.

Sådan gør du:

Ved at søge på Google efter: hjælpemiddel + butik + “det område du bor i” er det måske muligt for dig at finde en butik med hjælpemidler omkring din bopæl. Det kan dog sagtens være, at der ikke ligger i en butik i nærheden af, hvor du bor. Derfor finder du her et par forslag til fysiske butikker, som forhandler hjælpemidler rundt omkring i landet.

Hele landet

Harald Nyborg er en af de butikker, hvor du kan købe hjælpemidler. Her kan du finde mange af de mest brugte hjælpemidler såsom rollatorer, badestole, gribetænger, stokkeholdere, indkøbsestrolleys og el-scootere. Derudover kan du også finde krykker med greb og armstøtte, sengeborde, som du kan skubbe ind over sengen, eller sammenklappelige kørestole, som du nemt kan pakke sammen og have med i bilen på tur.

Udvalget af hjælpemidler hos Harald Nyborg er ganske fint – særligt hvis du er tilfreds med et hjælpemiddel, som ligger middel i både kvalitet og pris.

Harald Nyborg har mange forskellige butikker rundt omkring i landet. Her kan du finde den butik, der er nærmest dig: Find din nærmeste Harald Nyborg

Jylland

Hvis du bor i Midtjylland, kan du finde Danish CARE Supply i Randers. Her sælger de hjælpemidler til private borgere og giver råd og vejledning om de forskellige hjælpemidler.

Ifølge Ivan Bach, som er indehaver af Danish CARE Supply, er butikken den eneste af sin slags i hele Region Midtjylland. Butikken åbnede i forbindelse med en støt stigende interesse fra brugere og pårørende, som selv ville købe hjælpemidler.

Du finder butikken her:
Danish CARE SupplyAgerskellet 1, 8920 Randers NV

Butikkens åbningstider er:
Mandag og fredag kl. 8-15
Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 8-16

Sjælland

Er du bosat på Sjælland, kan du besøge Senior Shop, som ligger i Søborg. Inden du besøger butikken, kan du få tilsendt et katalog over hvilke hjælpemidler, de forhandler. Det er gratis og vil blive leveret til din adresse inden for 8-14 dage, efter du har bestilt det.

Du kan bestille kataloget her: Bestil hjælpemiddelkatalog
Du kan også se deres katalog online her: Online katalog

Du finder butikken her:
Senior Shop ─ Søborg Hovedgade 44, 2860 Søborg

Butikkens åbningstider er:
Mandag kl. 10-18
Tirsdag – fredag kl. 10-16
1. Lørdag i måneden kl. 10-14

Her er en guide til, hvordan du finder butikken, enten i bil eller med offentlig tranport: Find butikken

Fyn

Er du bosat på Fyn, kan du besøge Seniorland i Odense. Butikken sælger hjælpemidler til private borgere. Derudover har Seniorland også en webshop med mere end 1.000 forskellige hjælpemidler og velfærdsteknologiske produkter.

I Seniorland er der mulighed for både at købe og leje hjælpemidler. Det er smart, hvis du er i tvivl om hvilket hjælpemiddel, du vil bruge ─ eksempelvis hvis du har kig på flere forskellige rollatorer og vil finde den, der passer bedst til dig.

Derudover er Seniorland en del af den danske virksomhed Zealand Care A/S,  som i Danmark er en af de førende serviceudbydere inden for hjælpemidler og sundheds-og velfærdsteknologi til det offentlige.

Du finder butikken her:
Seniorland ─ Billedskærervej 15, 5230 Odense M

Butikkens åbningstider er:
Mandag – fredag: kl. 8-16

Hjælpemidler du kan bestille på internettet

På internettet er der mulighed for at finde mange forskellige webshops, hvor du kan bestille og købe hjælpemidler. Søg dit hjælpemiddel her på GUIDEN65 og du vil blive ledt netop derhen, hvor du køber det valgte.

Både Harald NyborgDanish CARE SupplySenior Shop og Seniorland har udover webshops også de fysiske butikker , hvor du kan købe hjælpemidler.

Hjælpemidler til hjemmet

LivetSomSenior er også en rigtig fin webshop, hvor du kan finde mange forskellige hjælpemidler til hjemmet.

Her kan du sortere i resultaterne alt efter hvor i hjemmet eller til hvilket formål, du skal bruge et hjælpemiddel. Så bliver du foreslået mange forskellige slags hjælpemidler, og du har selv mulighed for at gå på opdagelse og blive inspireret.

Du kan også sortere efter kategorier. Du kan for eksempel vælge “rollator” og dernæst “indendørs rollator”, hvis du allerede ved, hvad du leder efter.

Du kan besøge deres hjemmeside her: LivetSomSenior

Mindre eller kropsbårne hjælpemidler

Har du brug for mindre eller kropsbårne hjælpemidler, har Sahva mange forskellige slags. Her finder du både proteser, kompressionstrømper, specialsko, indlæg til sko, træningsudstyr, stokke og meget mere.

Du finder linket til webshoppen her: Sahva

Sådan kan vi hjælpe hinanden med at finde det rigtige hjælpemiddel

Det er ikke altid nemt at vide hvilke hjælpemidler, der er gode, og hvilke der passer til prisen. Hvis du har erfaring med et eller flere hjælpemidler, så kan du dele dine erfaringer med andre ved at lave en anmeldelse af dem på GUIDEN65. Du trykker bare på linket her: Lav en anmeldelse

Når du anmelder dine hjælpemidler på GUIDEN65, er du med til at gøre det lettere for andre at vælge det rette hjælpemiddel.

Hvis du har tips til, hvor andre kan finde gode hjælpemidler, så del dem gerne med os herunder.

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Brugeranmeldelse
 • Brugervenlighed
  Sender

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Sender

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Sender

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Sender

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Sender

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Sender

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Sender

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Scroll to Top
Scroll til toppen