Sex og demens – Part I

en person med dems hat stadig sin bevidsthed

 

 

Sex og demens er en kompliceret cocktail. Sex i forskellige faser af livet kan være kompliceret nok, men når demens bliver en del af hverdagen for et par (eller en enlig), står man overfor problemer og behov for tilpasninger, man ikke er forberedte på. Ikke nok med det: Sex og demens er hver for sig svære at diskutere; sammen er de næsten umulige – men ikke desto mindre nødvendige.

Nedenfor skitseres nogle af disse udfordringer, som heldigvis ikke alle kæmper med, men som man bør kende til alligevel.

Denne artikel er den første i en serie af tre artikler skrevet i samarbejde med Maria Tønnersen.

Part I

1. Tilpasning til ændringer i mennesker med demens

Det er ofte sagt, at hjernen er vores vigtigste (og største) kønsorgan. Det er fordi hjernen er ‘kontrol centret’ for alle vores holdninger og følelser, inklusive seksuelle følelser og hæninger. Vores kønsorganer reagerer ikke, som de fleste tror, på erotisk stimulans uden direkte input (ordre) fra hjernen.

Fordi demens påvirker hjernen, især forlapperne, kan en person med demens opleve uventede og uforudsigelige ændringer. Afhængig af hvilken del af hjernen bliver påvirket, og hvilken medicin de tager, kan en person med demens opleve:

– mindre eller ingen interesse i sex
– større interesse i sex
– bedre eller ringere evne til at gennemføre seksuelle aktiviteter
– ændringer i seksuelle ‘manerer’ – for eksempel, mindre sensitivitet overfor en partners behov eller ligefrem seksuel aggressivitet
– ændringer i inhiberinger – personen kan sige eller gøre ting, de aldrig før ville have sagt aller gjort.

Nogle par er i stand til at tilpasse sig disse ændringer relativt nemt, mens andre oplever forskellige grader af irritation, følelse af tab, vrede, forlegenhed, nervøsitet, og frustrationer.

2. Mindre eller ingen seksuel interesse

Nogle mennesker med demens – og sågar deres partnere – mister af og til lysten til sex selv i en ung alder og kan endog blive helt tilbagetrukne – see #7, nedenfor. Selvom de ofte kan føle beroligelse og nydelse ved kærtegn, knus og kram, kan de ikke længere selv vise tegn på affektion. Nogle mennesker accepterer, at deres rolle i et intimt forhold ophører, så længe nærhed og affektion fortsætter på andre måder. For eksempel, hvor partnere ikke længere sover i samme seng, finder nogle mennesker med demens behag i at have noget andet at lægge sig op ad, så som et blødt tøjdyr eller en varmtvandsflaske.

Hvis nedsat lyst til seksuel aktivitet volder probler i parforholdet, bør man søge råd hos sin læge. Det kan være et resultat af anden, fysisk sygdom, hormonel ubalance, eller derpession.

Men det afgørende er, at man tillader hinanden at have den seksualitet, man hver for sig har lyst til og mulighed for – uden at nogen løfter et øjenbryn.

– Gensidig respekt

Mange føler sig skyldige, hvis de bliver mindre interesserede i sex end deres partner. Det er vigtigt for den anden person at respektere deres valg, og evt. finde andre måder at bevare intimitet i forholdet. Det er også vigtigt at finde måder at håndtere deres egne seksuelle frustrationer (se #8, nedenfor).

Som med alle andre mennesker kan der være fysiske og endog medicinske årsager til nedsat eller manglende interesse i sex. Hvis man ikke er i god form, er overvægtig, eller har hjerte-kar problemer, kan det gå ud over sexlysten, men også medicin (for eksempel imod blodtryk eller depression) kan have en negativ virkning. Det er emner, man skal tage op med sin læge inden man giver op til ideen om, at det er begyndende demens.

3. Øget seksuel interesse

Nogle mennesker med demens oplever øget seksuel interesse. Det hilses velkomment af nogle partnere, mens andre er ude af stand til at leve op til det nye behov. I det sidste tilfælde kan situationen blive vanskelig for personen med demens, og nogle partnere er utrygge ved, at normal affektion kan blive misforstået, som en invitation til seksuel aktivitet. Hvis behovet er overvældende, kan det, i stedet for en ren afvisning, være værdifult at finde andre aktiviteter, partnerne kan lave sammen, og som møder den demensramte persons behov for nærhed.

Nogle mennesker med demens kan blive aggressive, hvis deres seksuelle behov ikke bliver mødt. Denne adfærd stammer sandsynligvis fra personens følelser og fortolkning af situationen. En velovervejet og sensitiv afvisning af seksuelle behov kan afhjælpe personen uden at krænke dennes værdighed og følelser. Hvis det er en midlertidig situation, kan det være en god ide, at parterne holder en vis afstand indtil behovet mindskes eller forsvinder.

– Håndtering af problemer

Det kan være et vanskeligt emne at diskutere. Hvis parterne ikke kan afklare det alene, bør de søge råd fra din læge eller vejleder. Medicinsk behandling kan overvejes, men kun som en sidste udvej. Hvis partneren føler, at han eller hun (eller andre) er i fare, bør vedkommende ikke tøve med at få hjælp.

Hvis den demente person handler på en måde, som skaber spændinger med plejepersonale – for eksempel ved hjælp med badning og afvaskning – kan familiemedlemmer blive skamfulde og måske overveje helt at undlade at få plejehjælp udefra. Det er vigtigt, at familiemedlemmer deler disse bekymringer med fagpersonale/plejere, da familien ofte vil være i stand til at pege på, hvad den demente person kan eller ikke kan lide.

4. Udfordrende seksuel adfærd

Mange pars seksuelle forhold vil fortsætte på normal vis, men nogle mennesker oplever, at en partner med demens kan virke kold og fraværende, når de har sex. Andre gange kan en dement person umiddelbart efter deres seksuelle samvær ligefrem glemme, at de allerede har haft sex. Det sker endog, at personen ikke længere kan genkende partneren. Disse situationer kan være smertefulde oplevelser for partnerne.

Hvis en dement person tror en anden person er deres partner, er det vigtig at prøve at håndtere situationen på en måde, som bedst muligt bevarer den demente persons værdighed. Prøv at undgå ‘anklager’ eller at blive fornærmet men tal i stedet med personen på en rolig og forklarende måde. Det mindsker risikoen for at personen bliver flov eller stresset.

– Hvis det går ud af kontrol

I sjældne tilfælde går nogle demente mennesker igennem en fase med seksuel aggression og stiller gentagne gange krav om sex fra deres partner eller andre mennesker. I ekstreme tilfælde, især hvis den demente person er fysisk stærk og/eller har en baggrund med aggressiv opførsel, kan truslen om anvendelse af fysisk magt være vanskelig at håndtere.

Det er vigtigt at forsøge ikke at tage personens holdninger personligt. Husk at sådan en adfærd typisk er et resultat af vanskeligheder og ændrede opfattelser relateret til deres demens – og det er ofte et resultat af ændringer i hjerneforlapperne. Imidlertid er det vigtigt at partnere og plejere tager vare på deres egen sikkerhed. Hvis parterne i et forhold engagerer sig i seksuelle aktiviteter, som de helst ville undgå, er det vigtigt at tale med en læge eller rådgiver. Det samme er tilfældet, hvis partnerne føler, der er en risiko for voldelig adfærd eller misbrug.

Ligeledes kan man henvende sig til en af de organisaioner, som er nævnt nedenfor. 

BEMÆRK:

Denne artikel fortsættes i Part II og Part III. Den er også ledsaget af artiklen “Sex og Demens – Introduktion” og “Sex eller ikke sex,” som læserne kan finde på GUIDEN65-siderne.

Nyttige kontakter/organisationer

DemensLiv
Alzheimerforeningen
Foreningen Sex & Samfund
Sexologisk Klinik på Rigshospitalet
SEXefter50 webside
Videnscenter For Demens

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Bruger Anmeldelse
 • Brugervenlighed
  Afsendelse

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Afsendelse

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Afsendelse

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Afsendelse

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Afsendelse

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Afsendelse

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Afsendelse

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Afsendelse

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Afsendelse

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Kommentarer Bedømmelse 0 (0 anmeldelser)
Scroll til toppen