Sex og demens – Part II

Sex, ældre og demens

Sex og demens indgår i en kompliceret cocktail. Ikke nok med det: Sex og demens er hver for sig svære at diskutere; sammen er de næsten umulige – men ikke desto mindre nødvendige.

Sex i forskellige faser af livet kan være kompliceret nok, men når demens bliver en del af hverdagen for et par (eller en enlig), står man overfor problemer og behov for tilpasninger, man ikke er forberedte på.

Denne artikel er den anden i en serie af tre artikler.

Part II

Her fortsætter belysningen af de udfordringer, man kan stå overfor i éns sexliv, når demens bliver en del af hverdagen.

5. Ændringer i hæmninger

Demens kan reduce en persons hæmninger. Det kan medføre, at de “offentliggør,” hvad der normalt er private følelser, tanker, og holdninger – inklusive ting, som har med sex at gøre. Sommetider kan en dement person tilsyneladende helt miste deres hæmninger og invitere andre til at have sex, klæde sig af, eller berøre sig selv i det offentlige rum. De kan også bruge et ordvalg, man aldrig har hørt dem bruge før, og som er helt ukarakteristisk for personen.

Det er vigtigt ikke at overreagere eller vise tegn på chock men at aflede personen til andre aktiviteter. Undgå at blive vred eller at argumentere. Man må aldrig latterliggøre personen eller lade dem blive skamfulde. Led personen til et privat område, hvis deres upassende opførsel forgår i det offentlige. Vær sensitiv og betryggende.

Sådanne situationer kan være ydmygende for venner og familie. De kan også være forvirrende, stressfulde, og frustrerende for personen selv – især hvis de ikke kan forstå, hvorfor deres adfærd anses for upassende. Disse handlinger involverer dog sjældent seksuel ophidselse. Hvad sommetider ser ud til at være af seksuel natur, er ofte en indikation af noget helt andet (en person, som er upassende afklædt, kan have det for varmt eller have glemt at klæde sig på).

– Vis forståelse

Andre årsager til holdninger, som kan synes at være af seksuel natur, inkluderer:
– ubehag forårsåget ved stramt-siddende eller kløende tøj, eller en følelse af at have det for varmt

– kedsomhed eller agitation

– udtryk for et behov for fysisk kontakt eller affektion

– misforståelse af andre menneskers behov og adfærd

– fejlagtig antagelse af en fremmed person for at være deres partner.

Nogle mennesker ønsker at beskytte en dement person fra, at andre morer sig over dem eller bliver chokerede over deres holdninger. De kan, for eksempel, bede andre, inkl. deres børnebørn, om ikke at besøge dem. Hvis du tror, dette er nødvendigt, bør du diskutere det med en anden person først og genvurdere beslutningen senere, idet situationer som disse kan ændre sig med tiden.

6. Tilpasning til ændringer i partnere

Når partnere af mennesker med demens beskriver følelser omkring fortsættelsen af deres sexliv, nævner de alt lige fra glæden ved stadig at kunne have et seksuelt forhold til forvirring og usikkerhed ved at have intim kontakt med en person, som til tider synes at være en fremmed.

I takt med fremskridende demens, ændrer situationen sig ofte — og dermed de følelser, som er involveret:

– partnere, som er plejere af demente personer, kan føle sig udmattede af deres pleje

-ansvar og kan ikke have overskud til at nyde sex. Det kan være frustrerende for begge parter

– partnere kan have svært ved at forestille sig at have sex med en dement person, når de samtidig skal hjælpe dem med intime fysiske aktiviteter så som badning eller hjælp med toiletbesøg. Det kan få den demente person til at føle, at de har misted deres værdighed og deres følelser for dem selv og deres partner

– mange mennesker finder det svært ved at nyde et seksuelt forhold, hvis kun lidt af deres hidtige forhold består. Det kan føles, som om sex ikke længere har nogen mening. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at give den demente person rigelig med støtte, opmuntring, og affektion på enhver passende måde
- nogle mennesker føler, at demens kan gøre deres partnere klodsede eller ubetænksomme.

I alle sådanne situationer bør parterne proaktivt finde måder at være intime på – uanset om det involverer sex eller ej.

– Vær opmærksom på stress

Afhængig af hvordan demens har indflydelse på et parforhold, fortsætter nogle partnere at sove i samme seng. Andre vælger at sove i separate senge eller i separate værelser. Hvis en partner flytter til et andet værelse skal vedkommende være opmærksom på, at det kan være en kilde til stress og usikkerhed for personen med demens. Det kan hjælpe at diskutere dette med en plejekontakt, visitator, læge, eller psykolog (hvis man har en). Praktiske, dagligdags forhold, så som kendskab til hvornår og hvor ofte personen står op om natten, kan afhjælpes med visse tekniske hjælpemidler.

7. Måder at håndtere frustration

I ethvert forhold kan problemer opstå når den ene person udtrykker en større interesse i at have sex end den anden person. Hvis det sker, vil det hjælpe at huske på, at det er noget de fleste mennesker i langtids-forhold har oplevet – selv uden at demens er involveret. Man skal i så fald lede efter realistiske, praktiske løsninger, eller finde nogen man kan tale med om det.

Personer udenfor parforhold har også seksuelle behov, og mange kan blive frustreret, når de ikke blive mødt.

Dette er helt normalt, og ingen bør vurderes negativt, fordi de har disse følelser. Hvis man er ansvarlig for pleje af personer eller for varetagelsen af husholdningen for personer, som bor alene, kan det være en fordel at tale med en visitator og se, om de kan pege på problemområder. Visitator kan dog af mange grunde finde det svært at tale om upassende holdninger, men det er vigtigt at kende til deres erfaringer.

– Tal sammen

Der er adskillige måder, hvorpå man kan reducere ophobede seksuelle spændinger – for eksempel kan det hjælpe at tale om motion eller onani.

Somme tider kan seksuelle behov forveksles med behov for nærhed, berøring, tryghed, acceptering, og varme, samt behovet for at føle man er speciel. Nogle mennesker finder, at hvis disse behov opfyldes, reduceres deres behov for sex.

For eksempel kan nære, platoniske venskaber aflaste behovet for emotionel intimitet, og terapi-former som massage og reflexologi involverer fysisk kontakt, som kan være meget afslappende.

Det skal i denne sammenhæng også nævnes, at studier har vist, at personer, som deltager i stress-reduktion baseret på “mindfulness” træning og meditation, har forbedret hjerneaktivitet og er bedre til at håndtere frustrationer. Dette hænger sammen med den positive indflydelse på hippocampus-centret i hjernen, som er ansvarlig for indlæring og hukommelse.

8. Praktiske ting m.h.t. sex i plejehjemmet

At bo i en beskyttet bolig, plejehjem, eller dele-lejlighed er ikke en grund til afslutningen på ens sexliv. Tal med en leder eller fagperson om dit behov for at have privat tid sammen, og hvordan det kan arrangeres. Spørg hvilken træning personalet har vedr. forhold, seksualitet, og seksuel sundhed. Du kan også ønske at få svar på spørgsmål som:

– har plejehjemmet en seksualpolitik?

– hvad sker der, hvis en beboer viser affektion eller seksuelle følelser overfor en anden beboer eller et medlem af personalet?

– bliver homoseksuelle forhold behandlet med samme respekt som heteroseksuelle forhold?

– spørg om plejehjemmets ligerets-politik.

Alle hjem bør have en anti-diskrimination politik, og du kan bede om eksempler på, hvordan den håndhæves. Det er vigtigt at enhver beboer kan udtrykke deres seksualitet i et sikkert og tolerant miljø.

BEMÆRK:

Denne artikel er en fortsættelse af Part I og efterfølges af Part III. Den er også ledsaget af artiklen Sex og Demens – Introduktionog Sex eller ikke sex,” som læserne kan finde på GUIDEN65-siderne og i bogen DemensLiv.

Yderligere materiale

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens.

Læs også oversigtesartiklen: Hvordan kan demens forebygges eller udskydes.

Nyttige kontakter/organisationer

DemensLiv
Alzheimerforeningen
Foreningen Sex & Samfund
Sexologisk Klinik på Rigshospitalet
SEXefter50 webside
Videnscenter For Demens

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Brugeranmeldelse
 • Brugervenlighed
  Sender

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Sender

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Sender

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Sender

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Sender

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Sender

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Sender

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Bedømmelse af kommentarer 0 (0 Gæstevurderingerne)
Scroll til toppen