Vaccination og Alzheimer’s sættes normalt ikke i forbindelse med hinanden, fordi der ikke er nogen vaccine imod Alzheimer’s. Men det helt nye er, at vaccination imod lungebetændelse og influenza har en uventet stor fordel: En mindre risiko for at få Alzheimer’s.
At blive vaccineret imod lungebetændelse og influenza indebærer de fordele, vi alle er bekendte med. Men nu er det fastslået, at disse vaccinationer også beskytter imod udviklingen af Alzheimer’s.
Undersøgelser viser en positiv sammehæng . . .
To nye studier blev præsenteret i Alzheimer’s foreningen i USA i juli 2020* og påviste denne sammenhæng. Et af dem bygger på 9.000 personer over 60 år. Her viste det sig, at de forsøgspersoner, som havde modtaget mindst én influenza vaccination, havde en 17% lavere risiko for at få Alzheimer’s. De, som modtog årlige vaccinationer, havde endnu større reduktion i risikoen.
Forskeren i denne første undersøgelse advarer dog imod at overfortolke disse resultater. Det fremhæves, at undersøgleserne kan kun pege på en sammenhæng mellem vaccineerne og den reducerede risiko for Alzheimer’s. Uden kliniske forsøg kan man ikke sige noget om årsagen dertil (se spekulationerne nedenfor).
I den anden undersøgelse af 5.100 personer fandt man, at de personer, som blev vaccineret imod lungebetændelse og influenza i ti-års perioden mellem 65 og 75 år, havde op til 30% lavere risiko for Alzheimer’s. Disse lavere risici var dog mere beskedne, hvis personerne havde en genetisk disposition for Alzheimer’s.
Én ting er en sammenhæng; end anden er årsagen!
. . . men hvad er årsagen?
Nu spekulerer forskerne over, (a) om selve det at have lungebetændelse eller influenza påvirker hjernen på en sådan måde, at den er “mere udsat” for Alzheimer’s, og (b) om en reduceret infektion – opnået ved vaccinationer – derfor medfører, at man er mindre udsat? Eller (c) er det måske det klassiske fænomen i folkesundhed, at de personer, som lader sig vaccinere, har en sundere livsstil med mere motion og bedre kost (som vides at kunne beskytte deres hjerner- se GUIDEN65 artikel nedenfor)?
Det er for tidligt at drage konklusioner, siger forskerne, og nævner, at med COVID-19 er svarene herpå måske endnu vigtigere.
Forebyggelse: Et tredie aspekt er lige så vigtigt: Ifølge danske undersøgelser på Rigshospitalet, som omfattede mere end 1.5 millioner personer, er en forebyggelse imod lungebetændelse og influenza kritisk for personer med demens, fordi demensramte personer har en 6 gange så stor risiko for at dø, hvis de får alvorlige infektioner – en risiko som består i mere end et ti-år.
Så, selvom man endnu ikke har fastslået en årsag-virkning sammenhæng, er det vigtigt at følge anbefalingerne fra sundhedsmyndigheder og éns egen læge med hensyn til vaccinationer.
*Note: Sådanne resultater skal tages med et vist forbehold, indtil de er offentliggjort i et fagtidsskrift efter kritisk vurdering af kolleger.
Kilder: HealthDay Report: Forebyggelse og vaccination
GUIDEN65 artikel: Alzheimer’s og livsstil
Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens.