L-serin og demens

Myelin beskytter hjernecellerne

L-serin og demens er et helt nyt, ‘hot’ emne. Det er vigtig, fordi L-serin og demens muligvis hænger sammen, således at for lavt L-serin i kroppen fører til demens – og flere andre lidelser.

Hvad taler vi om?

L-serin er en ikke-essentiel aminosyre som indgår i de fleste proteiner i vores krop. Den kaldes ikke-essentiel, fordi en sund krop danner nok L-serin (ud fra glycin) og skal derfor ikke tilføres som supplement.

Men under visse omstændigheder har kroppen ikke nok L-serin. Det sker bl.a. hvis vi indtager et toxin som hedder BMAA (beta-methyl-amino-alanine), som dannes af cyanobakterier (blå-grønne alger).

Det meste af, hvad vi ved om BMAA, stammer fra undersøgelser, som en mand med en usædvanlig baggrund har gjort. Dr. Paul Cox er botaniker og ikke læge eller neurolog. Han har derfor ikke den faglige respekt, som andre læger/neurologer ville have, men han har længe været på sporet af dette toxin og dets mulige indflydelse på udviklingen af demens, ALS (Lou Gehrig’s Disease), Parkinsson’s, autisme, og andre neurologiske sygdomme. Det er derfor blevet genstand for omfattende forskning.

Hvad ved vi?

Vi ved ikke så meget endnu om L-serin og BMAA sammenhængen. Det er et meget kompliceret “multi-faktor” problem, og der er endog modstridende meninger om dette emne. Men man er på sporet af et par ting:

Myelin beskytter hjernecellerne
Myelin beskytter hjernecellernes kommunikation

– BMAA er et celle-toxin
– vi har en vis risiko for at kroppen optager BMAA, hvis vores vand er forurenet, eller de fødevarer, vi spiser, er blevet forurenet med blågrønne alger, som producerer BMAA
– BMAA forhindrer at L-serin indgår i dannelsen af det fedtstof, som omgiver nerveforbindelserne mellem neuronerne i hjernen (det fungerer ligesom plastik-isoleringen af en elektrisk ledning)

– hvis det isolerende fedtstof forringes, er i underskud, eller mangler fungerer forbindelsen mellem neuronerne ikke så godt (eller sket ikke).

Forsøg med daglig indtagelse af L-serin (30 g/dag – fås i håndkøb) ser ud til at hjælpe på hjerne funktionerne. Det er dér optimismen kommer ind:

Måske kan L-serin i sig selv have en beskyttende virkning imod neurologiske sygdomme, som demens.

Hvis vi kan forhindre/undgå et lavt indhold af L-serin ved daglig indtagelse, kan man måske forhindre effekten af BMAA. Endnu bedre: Måske kan L-serin i sig selv have en beskyttende virkning imod neurologiske sygdomme, som demens.

Følg med!

GUIDEN65 følger dette vigtige felt og vil bringe opdateringer i vores artikel arkiv. Vend derfor tilbage med jævne mellemrum, og se hvor langt man er kommet.

I mellemtiden:

Man får L-serin ved at spise mejeriprodukter, sesamfrø, solsikkefrø, græskarfrø, soya produkter og andre bønner, samt peanuts og pistachio nødder.

Men vi spiser jo ikke alle disse produkter, og istedet kan man tage L-serin i form af et aminosyre-pulver (fås i håndkøb). Der er ikke kendte bivirkninger ved L-serin, men det er altid en god idé, at du konsulterer med din læge inden du begynder at “eksperimentere” med kostsupplementer – og fortæl din læge, hvorfor du mener, det kunne være nyttigt for dig.

PS: Vi skal for en ordens skyld nævne, at GUIDEN65 ikke har nogen kommerciel interesse i L-serin produkter.

###

Kilder: NCBI artikel om L-serin

University of Melbourne artikel  om genopbygning af myelin i hjernen

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om de mange aspekter af demens samt oversigtsartiklen om Forebyggelse og udskydning af demens.

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Brugeranmeldelse
 • Brugervenlighed
  Sender

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Sender

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Sender

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Sender

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Sender

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Sender

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Sender

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Bedømmelse af kommentarer 0 (0 Gæstevurderingerne)
Scroll til toppen