Søvn og demens

Søvn er kritisk

Vidste du at søvn og demens hænger sammen? Søvn er faktisk én af de vigtigste faktorer for hjernens sundhed? Ny forskning viser, at søvn og demens er en af de mest kritiske sammenhæng

Vi bruger normalt ikke søvn og demens i samme sætning, men det bør vi. Mangel på søvn er kritisk for at udskyde eller forhindre demens og Alzheimer’s, viser ny forskning.

Ikke bare det. Forskningen viser også,  hvorfor søvn er kritisk for demens og Alzheimer’s.  Og det er ikke godt nyt i lyset af, at søvnproblemer er meget almindelige – især blandt ældre. Hjerneforskere har længe talt om, at mangel på søvn er en “national sundhedskrise.” Og man kan ikke kompensere for kun fem-seks timers nattesøvn med en eftermiddagslur.

Forskningen viser,  hvorfor søvn er kritisk for demens og Alzheimer’s.  Og det er ikke godt nyt i lyset af, at søvnproblemer er meget almindelige – især blandt ældre.

Forskningsresultater

Man har længe vidst, at vi har flere faser af søvn hver nat. Først kommer den lette søvn. Adskillige timer derefter kommer den dybe søvn, og til sidst kommer drømmefasen, den såkaldte REM fase (Rapid Eye Movement) – ofte lige inden vi vågner. Hver fase har sine karakteristiske hjernebølger.

Hjernebølger viser vores tre søvnfaser

Det nye er, at forskere – bl.a. den danske neurolog Maiken Nedergaard – har fastslået, at hjernecellerne tænder og slukker på forskellig tidspunkter i dagens løb, men i den dybe søvnfase, begynder hjernebølgerne at arbejde i samme rytme (synkronisering).

Når de alle sammen er “slukkede,” har hjernen ikke behov for ret meget ilt. Det medfører et mindre behov for blodtilførsel til hjernen. Og det tillader, at langsomme bølger af den væske, som omgiver hjernen, kan flyde ud af hjernen og tage toxinerne (blandt andet beta amyloider og tau protein), som har samlet sig i dagens løb, med sig. Og det er ophobningen af amyloider, som kan medføre demens og Alzheimer’s.

Vi hører tit og ofte, hvor vigtig en god nattesøvn er for vores helbred, gode humør, kognitive funktioner (først og fremmest hukommelse), og vores daglige produktivitet. Og det er altsammen rigtigt.

“Vi kan sove, når vi bliver gamle,” siger mange mennesker i deres travle hverdag.  Det ironiske er: Man når dertil hurtigere, hvis man ikke sover nok.

Men sover man mere og bedre, når man bliver ældre? Det er der ikke noget, der tyder på. Ellers ville det måske ikke være så galt. Og hvis det kun var energi og produktivitet, som blev anfægtet af manglende søvn, ville det heller ikke være så galt med et par timer mindre.

Konklusion

7-8 timers søvn er kritisk
7-8 timers søvn er kritisk

De nyeste forskningsresultater påviser vigtigheden af 7-8 timers søvn.

Hovedgrunden er: Disse langsomme ind-og-ud strømninger af hjernevæsken finder kun sted, mens vi er i dyb søvn. Det er en fase, vi ikke har har kontrol over, og der er ingen genveje til at nå frem til denne fase. Man kan ikke afkorte eller springe fase 1 over; og man kan i øvrigt heller ikke afkorte søvnen ved at undgå REM drømmefasen.

Der er med andre ord ingen vej udenom: Når der drejer sig om søvn, er der kun én vej til god hjernesundhed: 7-8 timers søvn om natten.

Problemer og løsninger

Hvis man ikke har kontrol over søvnfaserne, hvad kan man så gøre, hvis man rent faktisk forsøger at få  7-8 timers søvn, men alligevel ligger vågen en del af natten?

Frustrations-citat (anonym):

Om natten kan jeg ikke sove; om morgenen kan jeg ikke vågne!

Der kan være mange årsager til, man ikke får den søvn, man har behov for. Ofte er uregelmæssige sengetider en årsag. Det anbefales at føre en sove-dagbog i en uges tid, hvor man noterer sengetider, spisevaner, hvor ofte man vågner, går på toilettet, m.v.. Det kan give inspiration til ændringer i vaner, som er værd at foretage, eller til måder at slappe af på, for eksempel med meditation.

Hvad skal man undgå?

Mere specifikt skal man
– undgå at spise og drikke ca. 4 timer inden man går i seng.

– undgå stærke krydderier, kaffein og alkohol om aftenen.   Selvom en drink eller to kan hjælpe én til at slappe af, giver det ikke en god nats søvn.

– være opmærksom på, at mange slags medicin kan være skyld i søvnproblemer. Det er værd at overveje, om man skal reducere indtagelsen af medicin, men kun efter samråd med sin læge.

– undgå eller begrænse TV og brugen af computers/tablets inden sengetid eller i sengen. Det blålige skærmlys reducerer melatonin, som er et søvnfremkaldende hormon.

Hvad kan man gøre?

Noget af det bedste, man kan gøre, hvis man har en urolig nat og ustandselig kigger på klokken, er at stå op og gå til et andet værelse, spise en lille smule, foretage ting som er beroligende, inklusivt at læse, og evt. tage et varmt bad. Når man føler trætheden komme tibage, skal man gå i seng straks.

Regelmæssig motion – ca 30 minutter de fleste dage i ugen – er lige så vigtig for en god søvn som for almindelig sundhed. Det gælder også, selv om det er relativt tæt på sengetiden.

Hvis der er generende støj i eller omkring boligen, kan man bruge “hvid støj” til at maskere den. Det kan for eksempel være en vifte i soveværelset eller “hvid støj musik” (naturens lyde fra skov, strand eller bjerge).

HUSK: En god nattesøvn bør have meget høj prioritet.

Sov godt!

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens, samt oversigtsartiklen: Hvordan kan demens forebygges eller udskydes.

For de nysgerrige:

Her er en af de mest sammenfattede grupper af artikler om søvn fra Medical News Today. De vil tilfredstille den mest nysgerrige læser. Andre eksempler er om søvn og toxiner i hjernen  og en artikel om Alzheimer’s og søvn.

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
User Review
 • Brugervenlighed
  Sending
 • Instruktion
  Sending
 • Opstart
  Sending
 • Design
  Sending
 • Holdbarhed
  Sending
 • Service
  Sending
 • Pris/kvalitet
  Sending
 • Øget selvstændighed
  Sending
 • Øget livskvalitet
  Sending
Comments Rating 0 (0 reviews)
Scroll til toppen