Søvn – igen. Ja, men det kan ikke siges for tit: Vi har behov for 7-8 timers søvn!

Vi har tidligere skrevet om (se nedenfor), hvor vigtig søvn er for at holde kroppen i god form, men også for vores opmærksomhed, hukommelse, fokus, og følelsesmæssig stabilitet.
I den sidste ende drejer det sig om at forhindre eller mindske risikoen for udviklingen af demens.
Kort opdatering:
Ny forskning viser, at hvis man til stadighed går i seng to timer senere og står op på det sædvanlige tidspunkt, øges risikoen for mentale problemer som
– at reagere impulsivt
– begå flere fejl
– generelt dårligere humør og følelser
– angst
– stress related problemer og PTSD
Desuden øges risikoen for fysiske problemer som
– udvikling af type 2 diabetes
– hjerte/kar sygdomme
– overvægt
Desværre er udviklingen af disse problemer en tovejs-traffik. Manglende søvn fører til problemer, men problemerne fører også til dårligere og kortere søvn.
Dette er en selvforstærkende process, som man skal gøre alt for at undgå – uanset køn, alder, livsstil, og uanset om demens er konstateret eller ej.
Hvad kan vi gøre?
Det er ikke altid nemt at få nok søvn – det bilder vi i hvert fald os ind. Men det er ikke et spørgsmål om at “finde tid” til nok søvn; det er et spørgsmål om at “tage tid” til nok søvn.
Der er tale om en livsstil-faktor, som vi heldigvis kan gøre noget ved – og selv om man ikke kan lide ideen om at tage sovemedicin, er det et bedre alternativ end at komme ind på den glatte bane.
Tal med din læge om sovemedicin er en god vej for dig at gå. Nu! Ikke når den værste travlhed er overstået, ikke når det store projekt er afsluttet, ikke når vi bliver gamle. Vi får aldrig tid nok til at klare det hele. Søvn er en prioriteringsopgave.
Kilder:
Her er en af de mest sammenfattede grupper af artikler om søvn fra Medical News Today. Den vil tilfredstille de mest nysgerrige læsere. Andre eksempler er JAMA artikel, som ligger til grund for denne artikel, samt
GUIDEN65 søvnartikel
Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens.