Hørelse og demens

Nedsat hørelse er en risiko for demens

Nedsat hørelse og demens

Det anslås at tre-fjerdedele af alle mennesker over 70 år har en vis grad af nedsat hørelse. Ligesom gråt hår og rynker anses det som en naturlig konsekvens af at blive ældre.

Vi er sjældent selv klar over, hvornår vores hørelse er nedsat. Man siger gerne, at hvis man ikke hører dørklokken, ved man ikke, om det er fordi, der ikke er nogen, som ringer på døren, eller om man rent faktisk ikke kan høre, at der er nogen ved døren. Det er med andre ord personerne i éns omgivelser, som bliver opmærksomme på, at vi ikke kan høre – og som bør gøre os opmærksomme på det!

“Hvis man ikke hører, det ringer på døren, kan man ikke vide, om det er fordi, der ikke er nogen, som ringer på døren, eller fordi man rent faktisk ikke kan høre, at der er nogen ved døren.”

Hvad er nedsat hørelse?

Anskaf høreapparat - det er godt for hjernen!Man taler om nedsat hørelse, når man har et tab på mindst 25 decibels – en almindeligt anerkendt, men noget arbitrære grænse. Hørelse udtrykkes i decibels  – dB – (som faktisk er et udtryk for lydstyrke), se noten nederst i artiklen.

Trods moderne, avanceret teknologi inden for høreapparater og de store livskvalitets-fordele ved at bruge dem, er det overraskende, at kun 14% af den voksne befolkning bruger høreapparater.

Alarmerende forskningsresultater

Det er selvfølgelig en individuel beslutning ikke at bruge høreapparat, men der er al grund til at revurdere den beslutning. Ny forskning viser nemlig, at nedsat hørelse er en vigtig faktor i udviklingen af demens og Alzheimer’s. Dette er i sig selv alarmerende, men det værste er, at nedsat kognitive funktion indtræffer ved selv en meget beskeden nedsat hørelse!

Det startede for 30 år siden med en undersøgelse af 639 ældre, demens-frie personer, som blev fulgt i 12 år. Det blev påvist, at der var en klar, “lineær” sammenhæng mellem nedsat hørelse og den grad af demens, som 58 af personerne udviklede i perioden. I 2017 konkluderede et ekspertpanel (rapporteret i The Lancet), at af alle de faktorer, som kan forhindre eller udskyde udviklingen af demens, er nedsat hørelsen den vigtigste med mere end 9% af alle diagnoserne.

. . . af alle de faktorer, som har kan forhindre eller udskyde udviklingen af demens, er nedsat hørelse den vigtigste.

Og dette blev igen støttet af resultater fra to nye universitets-undersøgelser  med 6.400 personer over 50 år, som viste, at nedsatte kognitive funktioner indtræffer ved tab af hørelse helt ned til et par decibel. Det var en stor overraskelse, at nedsat kognitive funktioner kunne konstateres ved så lille et tab af hørelse.

Hvad er forklaringen?

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nedsat hørelse over en længere periode kan forringe kognitiv kapacitet. Noget tyder på, at øret i sådanne tilfælde sender uklare og ukomplette informationer til hjernenbarken i panden, som er center for fornuft, beslutningstagning, og hukommelse.

En anden forklaring kan være, at høretab medfører en atrofi i hjernevævet, hvis det ikke “blive brugt.” Dette hænger måske også sammen med, at personer med nedsat hørelse har færre (eller ingen) sociale aktiviteter, hvilket i sig selv er en risiko for demens.

Tag aktion – få en høreprøve

Vi ved, at en persons livsstil er forbundet med hjernens sundhed, lige fra kost, motion og søvn til social omgang og sågar sex. Men den enkleste og måske mest effektive måde at mindske risikoen for eller udskyde udviklingen af demens er at have så god hørelse som muligt.

Vi kan ikke gøre meget ved det faktum, at vi hører mindre godt i takt med, at vi bliver ældre, men der er ingen undskyldning for ikke a kompensere for denne udvikling ved

(1) at blive testet for nedsat hørelse og

(2) at få høreapparat’ hvis hørelsen er blot en smule nedsat.

Gør det nu. Nedsat hørelse starter tidligt og bliver aldrig bedre af sig selv.

Selv børn og unge kan have en mindre grad af hørenedsættelse. Hvis du er i 40-50 års alderen bør du få din læge til at foretage en screening – NU! Det tager kun et par minutter.

 

Note:
Hørelse udtrykkes i decibel (dB). Normal samtale har et decibel niveau på ca. 60; dit TV (normal lydstyrke) har ca. 70 dB.
Vi kan sjældent høre noget under 10 dB, og hvad vi normalt kalder “meget højt” er ca. 100 dB. Et jetfly under takeoff har ca. 120 dB . . . og en rock koncert ca. 130 dB

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Bruger Anmeldelse
 • Brugervenlighed
  Afsendelse

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Afsendelse

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Afsendelse

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Afsendelse

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Afsendelse

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Afsendelse

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Afsendelse

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Afsendelse

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Afsendelse

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Kommentarer Bedømmelse 0 (0 anmeldelser)
Scroll til toppen