Inflammation og demens

Inflammation er næsten helt overset, som noget der bidrager til demens og Alzheimer’s. Ændringer i vores levevaner kan enten bidrage til eller forhindre et sundere og længere liv, men det er kun indtil fornyligt, at geriatrisk forskning har vist, at kronisk inflammation hører er blant de faktorer.

Kronisk inflammation (se definition og karakteristika nedenfor) er en irritation, som kan dukke op i nær sagt alle vores organer.

Det er ikke ualmindeligt at få sådanne irritationer, når vi bliver ældre, men de er ikke et resultat af en eksisterende infektion. Derimod er de et resultat af en manglende evne til at fjerne de celler, som ikke længer deler sig (og derved fornyer sig). Det medfører, at vævene bliver gamle og udskiller cytokiner, som starter inflammationer.

I en rapport for nylig fremhæves det, at langsomt fremskridende, kroniske inflammationer er årsagen til langt de fleste kroniske sygdomme, inkl. demens.

“Kroniske inflammationer er en væsentlig trussel imod sundhed og et langt liv og kan føre til demens.”

Vi kan ikke (endnu) styre aldrings-processen. En af konsekvenserne af aldring er ophobningen af de såkaldte ‘senescent cells,’ normale celler som har ophørt med at dele sig. Det medfører vævs-aldring og en frigørelse af stoffer, som kan lede til inflammation.

Mystik omkring kvinder og Alzheimer’s

Det er ikke klart, hvorfor der er to gange så mange kvinder som mænd, som får Alzheimer’s. Men der er tre faktorer, som antyder en forklaring:

– der er færre kvinder end mænd på arbejdsmarkedet (personer, som arbejder, har mindre risiko for at få demens)

– kognitive test er ofte baseret på ord, og kvinder er typisk bedre til at huske ord end mænde er; det medfører, at de først bliver korrekt diagnosticeret, når sygdommen er længere fremskreden

– kvinders hjerneceller har en struktur, som muliggør en hurtigere spredning af de demens-fremkaldende beta amyloider (plak), som danner sig mellem cellerne.

Disse felter er alle genstand for intens forskning.

Godt nyt

Heldigvis er der godt nyt.

Det har vist sig, at en række tiltag og ændringer i vores livsstil, som hver af os kan foretage, kan mindske og endda helt modvirke, at inflammationer dukker op og udvikler sig.

Det er ikke overraskende for de, som følger med i ny viden og anbefalinger omkring sund livsstil, at kost, motion, og søvn er de vigtigste faktorer, ligesom nedsættelse af stress, rygning, og en passende vægt også er vigtige.

Stress er mindre håndgribelig end de øvrige faktorer, så her er et par ord om denne snigende og alt for ofte forekommende tilstand.

Kronisk stress bidrager til inflammation. Meditation og yoga er blandt de livsstil-faktorer, som bedst kan modvirke stress i dagligdagen. Vi kan ofte ikke ændre meget på stressfulde situationer i tilværelsen, men vi kan håndtere dem bedre ved at meditere.

Vi er aldrig for gamle til at starte med meditation.

Og vi skal ikke glemme, at stress også medfører søvnforstyrrelser, som kan føre til kronisk inflammation.

Vær forsigtig med medicin

Endelig skal det nævnes, at vi skal bruge medicin med varsomhed. Der er en tendens til at over-medicinere os selv, især med smertestillende medicin. De såkaldte “non-steroide anti-inflammations drugs (NAIDS) kan forstyrre og ødelægge den mikroorganisme-økologi, vi har i tarmene og medføre, således at bakterier trænger ind i blodcirkulationen. Dette kan føre til en meget inflammatorisk tilstand.

Så, følg op på de livsstil faktorer, som kan skade kroppen – og hjernen.

Definitioner

Inflammation (lat.: “sætte ild til”) refererer til de immunologiske processer kroppen anvender til at hele sig selv, når den bliver udsat for infektioner, skader, eller toksiner og har udfordret/beskadiget vores celler.

Disse processer er ofte meget kortvarige (fra få timer til få dage). Vi kalder dem derfor akutte inflammationer. Symptomerne er normalt lokal smerte og hævelse med rødme.

Kroniske inflammationer opstår når reaktionen på udfordringerne varer over lang tid (måneder og år) men på et lavere niveau. Det sætter kroppen i konstant beredskab og kan med tiden resultere i skader på væv og organer. Symptomerne er typisk milde og kan nemt overses. De inkluderer typisk træthed, lav feber, ømme led, sår eller udslet.

For ældre personer med nedsat immunsystem kan kroniske inflammationer være særdeles skadelige.

 

Kilde: Dr. Zoanne Clark/National Geographic – Jan. 2020, p.85

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Bruger Anmeldelse
 • Brugervenlighed
  Afsendelse

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Afsendelse

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Afsendelse

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Afsendelse

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Afsendelse

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Afsendelse

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Afsendelse

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Afsendelse

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Afsendelse

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Kommentarer Bedømmelse 0 (0 anmeldelser)
Scroll til toppen