Svimmelhed og demens

Kvinde er svimmel

Ny forskning peger på, at svimmelhed og demens kan hænge sammen. Det tænker vi normalt ikke på, når eller hvis vi oplever svimmelhed. Men det er noget vi skal være på vagt overfor.

Svimmelhed

Svimmelhed er mange ting, eller rettere: Kan have mange årsager.

Alle mennesker oplever svimmelhed. Det sker often, når man for eksempel rejser sig op hurtigt efter (i stående stilling) at have samlet noget op fra gulvet eller jorden. Den svimmelhed er forårsaget af, at blodforsyningen til hjernen ikke kan nå at følge med den hurtige bevægelse. Hjernen får derfor mindre ilt, og man bliver svimmel. Med et par dybe vejrtrækninger, går det normalt hurtigt over (30 sekunder).

Svimmelhed er en advarsel
Svimmelhed er en advarsel

Den svimmelhed, vi taler om her, er forbundet med et pludseligt lavt blodtryk, mens man er i ‘opret’ stilling (står, går, sidder). I denne forbindelse taler forskerne om 15 (mm Hg) lavere end det normale systoliske blodtryk.* For de fleste personer vil det være fx. 105 i stedet for 120 mm.
Hyppige tilfælde af svimmelhed i 50-års alderen indikerer, at personen har en 40% højere risiko for at få demens senere i livet.

 

Hvad ved man, hvad ved man ikke?

Sammenfattende konkluderer forskerne, at svimmelhed allerede i 50-års alderen peger på, at personen har en højere risiko for at få demens senere i livet. Forskningen nævner en 40% højere risiko for demens, hvis man ofte oplever svimmelhed i de yngre år. 

Men husk: Det er ikke det samme som at sige, at svimmelhed forårsager (vil medføre) demens! Årsagerne er indtil videre spekulative, indrømmer forskerne. Men man taler dog ofte om “akkumulativ effekt” – dvs at risikoen øges med et stigende antal “hændelser.”

Med den kendsgerning i bagtankerne at demens ikke (endnu) kan helbredes, er det vigtigt at finde disse sammenhænge på et tidspunkt, hvor man måske kan gøre noget ved det.

Hvad bør man gøre?

Hvis du ofte oplever svimmelhed, er det første skridt, at du taler med din læge om der er “noget galt.” Din læge vil ikke/sjældent kunne pege på demens på et tidligt tidspunkt i livet, men han vil kigge efter mulige, specifikke årsager, som bør diskuteres og behandles.

Regulering af blodtryk bør være en af de ting, du diskuterer med din læge – også uden at lægen selv bringer det op! Din læge bør teste dit blodtryk, når du skifter fra siddende til stående stilling, siger American Academy of Neurology. Kontrol med blodtryk kan hjælpe med til at forhindre eller udskyde udviklingen af demens og andre hjernefunktioner senere i livet.

Blodtryl måles
Blodtryk måles

Hvis ikke din læge finder noget, er det op til dig selv at gøre så meget som muligt for at forhindre eller udskyde risikoen for udvikling af demens senere hen i livet.

 

Hvis ikke din læge finder noget, er det op til dig selv at gøre så meget som muligt for at forhindre eller udskyde risikoen for, at demens udvikler sig senere i livet. Det kan lyde uoverskueligt, men din læge kan pege på generelle ting – og du kan finde mange informationer herom i GUIDEN65s artikler, se nedenfor.

Det handler om livsstil – og det, der ikke må ske, er, at du negligerer den advarsel om demens, som svimmelhed repræsenterer.

*Note: Vore blodtryk angives normalt med to tal, fx 120 over 80: Det høje er det systoliske blodtryk, når hjertet pumper, og det lave er det diastoliske blodtryk imellem to hjerteslag. Blodtryk angives i mm HG (kviksølv) og måles typisk med en manchet placeret p å overarmen.


Kilder: WebMD artikel
GUIDEN65 livsstilsartikler om kost, motion, hørelse (ja, du hørte rigtigt!), og søvn.

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens.

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Brugeranmeldelse
 • Brugervenlighed
  Sending

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Sending

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Sending

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Sending

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Sending

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Sending

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Sending

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Sending

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Sending

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Kommentarbedømmelse 0 (0 anmeldelser)
Scroll til toppen