Immunsystem og demens

Immunsystemet er kritisk

Immunsystem og demens? Ideen om at man ikke kan gøre noget ved sit immunsystem, er forkert. HELDIGVIS! Og samenhængen mellem immunsystem og demens har stor betydning for, hvordan man håndterer sygdommen; faktisk for hvordan vi håndetere både immunsystem og demens, hver for sig.

Nedenfor peger vi på en række faktorer, som er vigtige for bevarelsen og styrkelsen af vores immunsystem. Da de alle har med livsstil at gøre, er det noget, vi har en indflydelse på, og disse faktorer gælder for sunde såvel som syge mennesker, for unge såvel som ældre, for personer med demens såvel som de, som ikke er ramt heraf.

Hvad er immunsystemet

Immunsystemet er et uhyre kompliceret system af biologiske strukturer og processer, som findes i en værtsorganisme (værten), som fx et menneske eller et dyr. Immunsystemets funktion er at beskytte værten imod sygdomsfremkaldende elementer – såkaldte patogener. Det gør det ved at mobilisere antistoffer imod fremmede elementer.

Når immunsystemet fungerer ordentligt og effektivt, er antistofferne i stand til at skelne mellem elementer, som er fremmede for værtens og for værtens egne sunde væv.

Vi bruger vaccination til at give vores krop et forsvar imod bakterier og viruser. Mange sygdomme (børnesygdomme) får vi kun én gang i livet, fordi kroppen husker og genkender patogenerne fra første gang, vi blev syge. Det er denne genkendelse, som sætter immunsystemet i stand til at beskytte os.

Hvad styrker immunsystemet?

Selvom der er mange ting, vi endnu ikke ved om immunsystemet, ved vi dog en del om de faktorer, som kan styrke og svække det. Nogle af dem skænker vi ikke engang en tanke.

Mange af de ting, som styrker eller svækker immunforsvaret, kan vi selv kontrollere.

Der er heldigvis mange ting, som styrker immunforsvaret – og vel at mærke ting som vi kan kontrollere. Ud over at undgå de nedenfor nævnte skadelige ting skal de tre vigtigste positive faktorer nævnes.

1. Vitaminer
D-vitamin er som bekendt godt for stærke knogler, men det har også en positiv effekt på immunsystemet. Fede fisk, æg, mælk og sollys er vores vigtigste kilder af D-vitamin.
A, C, og E vitaminer er ligeledes vigtige for immunsystemet. De findes i sund kost (de fleste plantebaserede fødemidler), så som friske grøntsager, frø, og nødder; disse er tilmed også vigtige for fiber-indtagelsen. Glem ikke ingefær og gurkemeje (som krydderi eller te).

2. Motion og udendørsliv
Aerobisk motion hjælper kroppen med at bekæmpe sygdomme, en virkning, som sættes i forbindelse med god blodcirkulation. Og udendørsliv er et ekstra plus. Udover sollys er mange af de “stoffer,” vi indånder – fx i skovene (fytoncider) – ligeledes vigtige for immunsystemet.

3. Glem ikke sex
Det er fastslået, at bakterie-bekæmpende immunoglobuliner (IgA ) fremmer immunsystemet. Sex er en af de aktiviteter, som er vigtigst for dannelsen af IgA. Ugentlig intimitet er markant bedre end færre gange. Med mindre sex af andre årsager ikke er en del af din livsstil, så tag fordel heraf.

Hvad skader immunsystemet

Der er også mange ting, man skal være på vagt overfor, for ikke at nedbryde sit immunberedskab. Her er de vigtigste:

4. Mangel på søvn
Vi bliver ofte syge, når vi har en permament mangel på søvn. Hvis vi får mindre end 7-8 timers søvn – regelmæssigt – kan kroppen ikke producere nok af de proteiner (cytokiner), som hjælper immunsystemet med at producere antistoffer.

Manglende søvn er ikke blot et spørgsmål om at være træt. Det værste er, at for lidt søvn øger risikoen for at immunsystemet ikke kan håndtere de infektioner, vi udsættes for. Det er derfor et af de første områder, du skal rette opmærksomheden mod, hvis helbredet svækkes, og der ikke er indlysende forklaring på hvorfor.

5. Tobak og alkohol
Nikotin fra tobaksprodukter (uanset hvilken slags) kan svække immunsystemet. Selv vaping og marijuana er skadelige i denne (og andre) sammenhæng(e). Udover nikotin er der andre immun-skadelige stoffer i tobaksprodukter som inhaleres.

Én drink for meget om dagen kan nedsætte kroppens evne til at bekæmpe sygdomme i en periode på 24 timer. Daglig over-’dosering’ af alkohol kan ruinere immunforsvaret.

Maksimalt dagligt alkoholindtag er én genstand for kvinder og to for mænd. Længere tids forbrug af en større mængde alkohol, kan skade immunforsvaret permanent.

6. Fed kost
En kost som er rig på mættede fedtsyrer kan forhindre de hvide blodceller i deres bakteriedræbende funktion. Over længere perioder, kan en fed kost forstyrre mikrofloraen i tarmsystemet, hvilket også kan medføre en svækkelse af immunforsvaret.
Svaret er kost med lavt fedtindhold og sukker. Der er dog gode fedtsyrer. Dem får man, hvis man følger Middelhavskostplanen.

Andre forhold er vigtige

Listen ovenfor udgiver sig ikke for at være komplet. Her er et par områder, som vi sjældent tænker på i forbindelse med deres indvirkning på vores sundhed. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på dem. Det er:

7. Lægemidler
Der kan være negative konsekvenser af at tage visse lægemidler. Derfor er det vigtigt at tale med din læge, inden du starter med ny medicin eller foretager ændringer i din igangværende medicinbehandling – især hvis du behandler kroniske lidelser.

8. Angst, stress, og sorg
Det er svært at gøre noget ved angst, nervøsitet, stress og sorg. De er udefra kommende trusler imod vores sundhed .

30 min med alvorlig nervøsitet/negative tanker kan øjeblikkelig reducere vores immunforsvar.

Alle tre faktorer vides at have betydelig negativ indflydelse på immunsystemet, faktisk så dramatisk, at 30 min med alvorlig nervøsitet/tanker kan øjeblikkelig reducere vores immunforsvar.
Lyt til musik. Læs en bog. Find aktiviteter, som i deres natur, er beroligende. Overvej meditation – det er noget vi alle kan gøre.

Hvis du kæmper med angst, stress og sorg i længere perioder, skal du tale med din læge om det. De kan hver især skade helbredet alvorligt.

Til slut

Læs også oversigtsartiklen: Hvordan kan demens forebygges eller udskydes.

Se endvidere GUIDEN65’s artikel arkiv med artikler om mange andre aspekter af demens.

 • Brugervenlighed
 • Instruktion
 • Opstart
 • Design
 • Holdbarhed
 • Service
 • Pris/kvalitet
 • Øget selvstændighed
 • Øget livskvalitet
Brugeranmeldelse
 • Brugervenlighed
  Sender

  Hvor let er hjælpemidlet at bruge? (1 stjerne er dårligst, 5 stjerner er bedst)
 • Instruktion
  Sender

  Hvor god er den instruktion, du har fået? F.eks. gennem brugermanualen, videovejledning, mundtlig instruktion m.m.
 • Opstart
  Sender

  Hvor let er det at starte med at bruge hjælpemidlet?
 • Design
  Sender

  Kan du lide udseendet?
 • Holdbarhed
  Sender

  Bliver det hurtigt slidt, eller går det nemt i stykker?
 • Service
  Sender

  Er det nemt nok at få hjælp, hvis der opstår problemer med hjælpemidlet?
 • Pris/kvalitet
  Sender

  Stemmer hjælpemidlets kvalitet overens med det, du betalte for det?
 • Øget selvstændighed
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til mere selvstændighed?
 • Øget livskvalitet
  Sender

  I hvor høj grad mener du, at hjælpemidlet bidrager til at øge livskvalitet?
Bedømmelse af kommentarer 0 (0 Gæstevurderingerne)
Scroll to Top
Scroll til toppen